Teknoloji

Chrome 76 sürümünde Flash ile ilgili önemli bir değişiklik olacak

google chrome 76

Google Chrome’un en son gelen büyük yeniliği Chrome 73 ve 74 ile birlikte getirilen koyu mod olmuştu. Chrome 75 ise çok fazla bir yenilik getirmiyor. Ancak beta olarak yayınlanan Chrome 76 ile birlikte kullanıcıların dikkatini çekecek birtakım özelliklerin yolda olduğu anlaşılıyor.

Adobe Flash 2020 yılına kadar ortalıkta bulunmaya devam edecek olmakla birlikte, büyük internet tarayıcılarının her biri birkaç yıldır bu eklentiyi bir şekilde engelliyor. Chrome 76 ile birlikte bir adım daha ileri gidiliyor. Her bir Flash bileşeni önceden saptanmış biçimde engellenmekle kalmıyor, aynı zamanda tüm internet tarayıcısında önceden kapalı biçimde ayarlanmış olarak geliyor.

Eğer beta sürecine kaydolup adres çubuğuna chrome://settings/content/flash yazarsanız, gittiğiniz sayfada açık yerine “Önce sor” şeklinde yeni bir seçenek göreceksiniz.
Dikkat çeken bir başka yeniliğe de Google Chrome geliştiricisi Paul Irish dikkat çekiyor. Web sitelerinin Chrome’un Gizli Dolaşma Modu içinde olup olmadığınızı bundan böyle anlamayacağını söylüyor. Bu, özellikle yayıncıların pek hoşuna gitmeyecektir. Örneğin, New York Times gibi bazı siteler algılama yöntemleri kullanarak kullanıcıların çok sayıda ücretsiz makale okumasının önüne geçiyor ve onları abonelik sayfasına yönlendiriyordu.

Ayrıca Koyu Mod için de dikkat çekici bir iyileştirme var. Artık web geliştiricileri, tarayıcıda Koyu Mod açık durumda olduğunda sitelerinin otomatik olarak web sitesinin koyu versiyonunu göstermesini sağlayacak. Bunun için sayfaya biraz daha kod eklemek yeterli olacak.

Chrome 76’nın betadan çıkmış, kararlı sürümünün 30 Temmuz’da yayınlanması planlanıyor. Google’ın Chromium blogunda konuyla ilgili olarak yazılan yazıda daha fazla detay bulabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER