Teknoloji

Intel Apple A serisi işlemcilerin üretimini üstlenebilir

apple intel
intel apple
Görsel: CultofMac

Analistler Apple’ın gelecekte, iPhone ve iPad’lerde kullandığı A serisi işlemcileri Intel’den temin edebileceği tahmininde bulunuyor. Intel, uzun zamandır müşterileri tarafından tasarlanan yongalar için döküm hizmeti sunuyordu, ancak bu servisi şimdi sadece kendi mimarisini temel alan yongalarla sınırlamaya başlıyor. Bu hafta itibarıyla şirket, ARM tabanlı yongaları da üretebileceğini açıkladı. Bu da Intel’in Apple’ın iPhone ve iPad yongalarının tedariğinde TSMC ve Samsung gibi üreticilere rakip olabileceği anlamına geliyor.

Apple, kendi iPhone ve iPad cihazları için tasarladığı A serisi yongaları için ARM mimarisini lisanslıyor. Yongaların üretimini ise TSMC ve Samsung gerçekleştiriyor. Ne var ki, şirket son zamanlarda üretim konusunda Samsung’dan uzaklaşıyor. iPhone 7 veya belki iPhone 8 için tek üreticinin TSMC olacağı söyleniyordu.

Intel ise, iki çok iyi nedenden dolayı gelecekte Apple için bir ARM yonga üreticisi olabileceğinin işaretlerini veriyor. Öncelikle Apple, tek bir tedarikçiye bağlı kalmamak için bölünmüş tedarik zincirini tercih ediyor. İkinci olarak ise, hem Mac hem de iOS cihazlarının işlemcilerini Intel’den almanın Apple’a her iki ürün serisi için de ek pazarlık gücü kazandırabileceği anlamına geliyor.

Counterpoint şirketi araştırma direktörü Neil Shah, tedarikte sorun yaşanması ihtimaline karşın bölüştürmeyi sevdiğini belirterek Tim Cook’un bir tedarik zinciri uzmanı olduğunu hatırlatıyor. Ayrıca Apple’ın bunu Mac’lerinde kullanacağı Intel işlemcilerinin fiyatını düşürmek için de pazarlık kozu olarak kullanabileceğine dikkat çekiyor.

Diğer analistler de Intel’in Apple’ın A serisi yonga işlerine gözünü diktiği konusunda hemfikir, ne var ki rekabetçi olması için fiyat konusunda sıkı çalışması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Apple, tedarikçileriyle indirim için yürüttüğü sıkı pazarlıklarla biliniyor.

Ne var ki Fortune, Intel’in ARM tabanlı Apple işlemcilerini üretmesinin o kadar da basit olamayabileceğine dikkat çekiyor. ARM’in Intel’e kısıtlı yetenekleri lisansladığını, bu nedenle Apple’ın yongaları gibi büyük oranda özelleştirilmiş tasarımların lisans kapsamına girmeyebileceğini belirtiyor. Ayrıca Intel, gelecek yıl 10 nm mimarisinde yongaların yapımına başlamayı planlıyordu, ancak daha şimdiden takvimden geriye düşme durumları söz konusu oldu. Kaby Lake olarak bilinen en üst sınıf PC yonga ailesi de 14 nm mimarisini temel alarak üretiliyor.

Eğer Intel, Apple ile bir yonga üretim anlaşmasına varırsa, bunun yürürlüğe girmesi ve A serisi yongaların üretiminin başlaması muhtemelen 2019 yılından önce gerçekleşmeyecektir. Bu arada iPhone 7’deki LTE modemin Intel üretimi olacağı da öne sürülen iddialar arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER