Manşetler

4G ihalesi önümüzdeki mayıs ayında gerçekleştirilecek

4g-040315

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de mobil sektörünün merakla beklediği 4G ihalesinin önümüzdeki mayıs ayında düzenleneceğini açıkladı. Elvan, ihalenin tamamlanmasının ardından 4G’ye geçişin 2015 sona ermeden gerçekleşmesini planladıklarını da sözlerine ekledi.

4G ihalesine dair detayları da kamuoyuyla paylaşan Elvan, ihalede 800, 900, 1800 ve 2100 megahertzden toplam 390 megahertzin ihale edileceğini ve her bant için ayrı ayrı ihaleye çıkılacağını belirtti. 4G ihalesiyle birlikte yeni bir operatöre de yer açacaklarını söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, dördüncü operatörün sadece 2600 megahertz frekans bandı için yarışabileceğinin ve diğer operatör yükümlülüklerini üstlenmeyeceğinin altını çizdi.

Elvan, güçlü rekabet ortamı için tüm bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini istediklerini belirtti. Nüfusun 10 binin altında olduğu noktalarda ortak altyapı kullanımını desteklediklerini söyleyen bakan, 800 megahertz frekans bandında bulunan bazı televizyon yayınlarının 700 megahertze çekileceğini ve böylelikle 800 bandının 4G’ye uygun hâle geleceğini dile getirdi.

4G ihalesinde 800 megahertz bandının mevcut üç operatör arasında eşit paylaşılacağını söyleyen Elvan, 900 ve 1800 bantlarını kullanan operatörlerin mevcut durumlarının göz önüne alındığını ve bunlar için bir üst sınır belirlendiğini belirtti.

Elvan’ın açıkladığı ihale detayları içinde en dikkat çekici noktalardan birisi de belli ölçüde yerlilik şartının aranması oldu. İhaleye katılacak şirketlere Ar-Ge yatırımı zorunluluğu da getiren şartname, halihazırda 500 kişi olan Ar-Ge çalışanı alt sınırını 750 kişiye çekecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ihale bedelinin belirlenmesinde Avrupa’da gerçekleşen 4G ihalelerinde ortaya çıkan fiyat, mobil işletme geliri, toplam yatırım, abone başı gelir, abone başı aylık ortalama görüşme gibi parametrelerin de göz önünde bulundurulacağını sözlerine ekledi.

İhale şartnamesinin açıklanmasının ardından mobil operatörlerden de konuya ilişkin değerlendirmeler gelmeye başladı. Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz yaptığı açıklamada 4G ihalesine şimdiden hazır olduklarını söyledi. Uzun süredir 4G için yatırım yaptıklarını ve gerekli tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirten Kuruöz, açıklanan şartname koşullarını şimdiden yerine getirebilecek konumda olduklarının altını çizdi. Kuruöz ihalenin ardından Turkcell ekiplerinin sahaya inerek arı gibi çalışacağını vurguladı.

Turkcell’in, tıpkı 3G’de olduğu gibi, en üstün kapasiteli lisansa talip olduğunu ifade eden Kuruöz, planlarını bu doğrultuda yaptıklarını dile getirdi. Mobil sektöründe rekabetin yeniden başladığını söyleyen Turkcell Genel Müdür Vekili, müşteriye fayda getirecek rekabeti ve yatırımı desteklediklerini sözlerine ekledi.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise 4G ihale sürecine yönelik açıklamasında Vodafone’un küresel pazardaki 4G tecrübesine vurgu yaptı. Küresel çapta 4G’ye tüm operatörlerden önce geçtiklerini söyleyen Öğüt, tüketiciye en uygun hizmeti götürmelerini sağlayacak frekansa talip olduklarının altını çizdi.

Vodafone Grubu’nun halihazırda 18 ülkede 4G desteği verdiğini belirten Öğüt, kullanıcı ihtiyaçlarını iyi bildiklerini ve bu birikimlerini en iyi hizmeti vermek için kullanacaklarını söyledi.

İhalenin Vodafone’un başlattığı Dijital Dönüşüm Hareketi vizyonunu desteklemesini umduklarını ifade eden Gökhan Öğüt, Türkiye’de en iyi 4G hizmetini sunacaklarının sözünü verdi. Vodafone Türkiye’nin abonelerine yurtdışı seyahatlerinde 4G’yi deneyimleme imkanı sunduğunu hatırlatan Öğüt, Vodafone’un ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacağını da vurguladı. Öğüt sözlerini 4G’nin Türkiye için bir fırsat olduğunu söyleyerek tamamladı.

Türk Telekom Grubu adına 4G ihale şartnamesini değerlendiren Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, açıklanan 4G yol haritası için hazır olduklarını dile getirdi. Türk Telekom Grubu’nun 4G sürecinde en güçlü aktör olacağını ifade eden Aslan, grubun fiberde gösterdiği başarıyı 4G’de de yineleyeceğini belirtti.

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir ise 4G’nin kritik başarısı için gerekli vizyon, kaynak ve tecrübeye sahip olduklarını, yeni dönemde ”yol gösterici” rolünü üstlenebileceklerini dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER