ManşetlerUlaşım

Ford MoDe:Me: Akıllı sensörlerle donatılmış elektrikli bisiklet

ford-modeme-modepro-1

Ford bir yandan sürücüsüz otomobiller için çalışmalar yaparken bir yandan da katlanabilir elektrikli bisikletlerin trafik sıkışıklığına çare olabileceğini düşünüyor. Otomobil şirketi Mobil Dünya Kongresi’nde elektrikli bisikletini gösteriyor. Çevre dostu ve evden işe giderken rahatlıkla kullanılabilecek, kolaylıkla katlanabilir ve toplu taşıma araçlarına da rahatlıkla sığdırabilir MoDe:Me adlı elektrikli bisiklet, kollarının birleştiği yere monte edilen iPhone 6 üzerinde çalışan MoDe:Link uygulaması aracılığıyla navigasyon bilgilerini ve akıllı yol tariflerini alabiliyor, pedal çevirmeye yardımcı olacak ek gücü kullanıma açabiliyor ve hatta Ford markalı otomobillerde bulunan SYNC bilgi sistemlerine entegre edebiliyor.

ford-modeme-modepro-3ford-modeme-modepro-8ford-modeme-modepro-6
ford-modeme-modepro-14
ford-modeme-modepro-17Bisikletin tasarımı şirketin “Handle on Mobility” olarak adlandırdığı projenin bir parçası olarak şehir hayatında evden işe, işten eve gelmeyle her gün mücadele eden Ford çalışanları tarafından geliştirildi. Dahon ile işbirliği çerçevesinde geliştirilen bu elektrikli bisiklet prototipi 9 amper saatlik piliyle saatte 25 km.’ye varan hıza ulaşabiliyor.

Bisiklet kollarının orta noktasına yerleştirilen iPhone 6 ise Ford’un MoDe:Link olarak adlandırılan uygulamasını çalıştırıyor. Bu uygulama bisikletin kontrol paneli gibi işliyor, ayrıca kalp atım hızını ölçebiliyor, “Ter Yok” olarak adlandırılan moda da geçmeyi sağlayabiliyor. Bu modda güç destekli pedal ünitesi devreye giriyor ve sürücünün pedal çevirme hızını yavaşlatmasına rağmen daha yüksek hızda gidilmesine olanak sağlıyor. Böylelikle bisiklet sürücüsü fazla terlemeden hedeflediği noktaya ulaşabiliyor.

Yolda giderken navigasyon sistemi gelen sapakları sağ ve sol bisiklet kolunu titreterek bildiriyor. Ayrıca uygulama dönüş işaretlerinin de gerektiği durumlarda otomatik olarak yanıp snmesini sağlıyor. Ford, uygulamanın bisiklet kullananlar için uygun rotaları belirlediğini, bunun yanı sıra çeşiti yol uyarılarında da bulunduğunu kaydetti. Ayrıca bisikletler arası haberleşme sistemi sayesinde de uyarıların paylaşıldığı ve sağlıklı bir veri havuzunun oluşturulduğu bilgi ağı kurulacak.

Eğer yol üstünde tren veya tramvay gibi başka bir toplu taşıma bağlantısı varsa, uygulama bu aracı da navigasyona ekliyor. Ayrıca bisiklet sürücülerini ilgilendiren hava durumu, şarj istasyonlarının bulunduğu noktalar, güvenli park noktaları gibi bilgiler de Mode:Me Link uygulaması aracılığıyla gösteriliyor.

MoDe:Me daha çok bireysel kullanıcılara hitap eden bir elektrikli bisiklet. Bir de kurumlara ve çalışanlara özel olarak, genellikle kuryelerin işine yarayacak bir bisiklet olan MoDe:Pro da Ford’un standında sergileniyor. Bu ticari bisiklet için de MoDe:Link uygulamasının çeşitli özelleştirilmiş araçları ve özellikleri bulunuyor. Ayrıca MoDe:Pro, özel üretim Transit Connect ticari aracın arkasına takılıp yola ticari araç ile devam etmek mümkün olacak şekilde tasarlanmış.

MoDe:Me elektrikli bisiklet içinde hatırı sayılır miktarda otomobil teknolojisi kullanılmış. Arkada yer alan ultrasonik sensörler sayesinde yandan geçmekte olan araçlar tespit ediliyor ve tutacakların ışığı yakılarak geçen sürücüler uyarılıyor. Ayrıca fren yapıldığında arkada fren lambası yanıyor, önde de far bulunuyor. Bu arada bisiklete monte edilen iPhone 6’yı elektrikli bisiklet üzerinden şarj etmek mümkün. Ayrıca bisiklet ile iPhone 6 bağlantısı kablo yerine Bluetooth üzerinden de sağlanabiliyor.

Ford henüz prototip aşamasındaki bu ürünleri seri üretime sunup sunmayacağını açıklamadı. Ancak elektrikli bisikletlerin giderek daha fazla popülarite kazandığını düşünecek olursak, Ford’un pazarı yakından izlediğini ve seri üretim için adım atmasını bekleyebiliriz.

 

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER