Teknoloji

Rusya yalan haber ile mücadele için özel bir web sitesi kurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

rusya yalan haberYalan haberler, son birkaç aydır internet dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yalan haberlerin yaygınlaşması, ülkelerin iç siyaseti kadar dış siyasetini ve başka ülkelerdeki imajını da etkiliyor. Rusya yalan haber konusunda kaynaklardan biri olarak gösterilse de, aslında kurban olduğuna inanıyor. Kremlin, dünya basınında aleyhinde yapılan haberlerin yalan olduğunu göstermek için özel bir web sitesi kurdu.

Son zamanlarda ABD ve Avrupa’da gündemi meşgul eden ve hatta seçim sonuçlarını dahi etkileyen yalan haberlerin Rusya kaynaklı olduğu iddiası yoğun biçimde dillendiriliyor. Kremlin, yeni web sitesi ile yurt dışında aleyhinde çıkan haberleri yalanlamayı ve “orijinal” yalan haberlerle ilgisinin olmadığını göstermeyi amaçlıyor.

Geçtiğimiz gün faaliyete giren web sitesinde Bloomberg, NBC ve The New York Times gibi mecralarda çıkan Rusya ile ilgili beş haberin ekran görüntüleri, üzerlerinde bir “Yalan” damgasıyla sergileniyor. Tüm ekran görüntülerinin altında haberin neden gerçeği yansıtmadığına dair bir açıklama bulunuyor. Ancak yapılan açıklama dışında haberi yalanlayacak ekstra kaynaklara rastlanmıyor.

Rusya yalan haber mücadelesinde Avrupa Birliği’nden ilham aldı

Ancak Rusya’nın söz konusu hamlesinin de Avrupa Birliği’nden esinlendiğini belirtmek gerekiyor. Avrupa Birliği, kendi içinde “East Stratcom” isimli bir çalışma grubu oluşturmuştu. Grubun amacı “Rusya’nın dezenformasyon kampanyasıyla mücadele etmek” şeklinde tanımlanmıştı. Kuruluşunun üzerinden 1 yılı aşkın bir süre geçen grup, bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 yalan haberi gün yüzüne çıkardı. Söz konusu yalan haberlerin önemli bir kısmının da Rusya ile bağlantılı olması da işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER