Teknoloji

Yandex Rusya operasyonunu oldukça düşük bir fiyat karşılığında elden çıkardı

yandex hyundai

“Rusya’nın Google’ı” olarak tanınan Yandex, Rusya operasyonunu oldukça düşük bir fiyat karşılığında elden çıkardı. Bloomberg’in haberine göre; merkezi artık Hollanda’da bulunan şirket, Rusya operasyonunu toplamda 475 milyar ruble (158,95 milyar TL) karşılığında elden çıkardı. Bu meblağ için ödeme hisse ve nakit para karşılığında yapılacak.

Yeni sahipler arasında yönetim grubu, Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Lukoil, Rus bir iş adamı ve eski bir üst düzey Gazprom yöneticisi olan Alexander Ryazanov bulunuyor. Yandex’in Rusya ile bağlantısını koparması, şirketin Ukrayna işgali sonrası Rusya ile bağlantısı olan işletmelere yönelik yaptırımlardan kurtulabileceği anlamına geliyor.

Savaşın başlangıcından bu yana şirket, Nasdaq’tan çıkarılmak gibi çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı. Şirketin kurucusu Arkady Volozh da 2022 yazında Rus propagandasını desteklediği için Avrupa Birliği tarafından cezalandırılmıştı. Bu gelişmenin ardından şirket haber toplama servisini elden çıkarmış, Volozh da savaşı lanetlediğini açıklamıştı.

Yandex 2022’den beri Rusya’dan çıkış için çalışıyordu

Yandex’in Rusya ile bağlarını koparacağına dair haberler ilk olarak 2022’de gündeme gelmişti. O dönemde şirket yaptırımların etkisiyle karşı karşıyaydı ve Batı teknolojisi olmadan projeleri büyütmenin mümkün olmadığı belirtiliyordu. Ancak Hollanda merkezli operasyonun Rusya operasyonundan ayrılmasına izin verilmesi için Kremlin ve şirket arasında 1,5 yıl devam eden müzakereler yürütüldü. Nihai anlaşma da en az yüzde 50’lik bir indirimle sağlanabildi.

İLGİLİ HABERLER