Teknoloji

Apple Avrupa Birliği’nden Motorola için inceleme başlatmasını talep etti

Motorola Mobility, Apple’ın Avrupa Komisyonu’na başvurup Motorola’nın standartlar açısından önemli patentleri Apple’a açık, makul ve adil (FRAND) şartlar altında lisanslama zorunluluğunu ihlâl edip etmediğine yönelik araştırma talebinde bulunduğunu doğruladı. Avrupa Komisyonu son zamanlarda Samsung için, 3G standartları için önemli bazı patentler nedeniyle, benzer şekilde Avrupa Birliği rekabete aykırı davranış kurallarını ihlâl edip etmediğine yönelik bir inceleme başlatmıştı.

Apple ve Motorola şu anda dünya genelinde çeşitli ülkelerde birbiriyle davalık durumda ve bu yerlere Avrupa da dahil. Son olarak Motorola, Apple’ın iPhone gibi cihazlarının satışında yüzde 2.25’lik telif ücreti talep etmiş, Apple da bu talebi çok fazla bularak reddetmişti. Bu durumda FRAND şartlarıyla zorunluluk hâline getirilmiş teknolojilerin lisanslanması konusunda yaşanan bu sıkıntıları çözmek için mahkemelerin ya da idari organların olaya el atması zorunluluğu ortaya çıkıyor.

Apple’ın Avrupa Birliği’ne yaptığı inceleme başvurusu daha çok yeni. Avrupa Komisyonu’nun bu talebe nasıl cevap vereceğini göreceğiz. Samsung için başlattıkları FRAND lisans davranışları incelemesini göz önünde bulundurduğumuzda Motorola için de benzer bir hamlenin gelmesi çok da sürpriz sayılmaz.

İlgili – Bloomberg Businessweek

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER