Teknoloji

ZTE için sıkıntılı günler henüz sona ermiş gibi görünmüyor

ZTE ABD

Adeta kapanmanın eşiğinden dönen ZTE için işler hâlâ tam anlamıyla rayına oturmuşa benzemiyor. Geçtiğimiz ağustos ayının sonunda Axon 9 Pro’yu tanıtan şirket, ABD pazarı için iki cihazı daha piyasaya sürmeyi planlıyordu. Ancak gelen son haberler, şirket için hukuki sorunların devam ettiğini gösteriyor.

Çinli akıllı telefon üreticisi geçtiğimiz haziran ayında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından ithalat yasağına çarptırılmıştı. Şirketin İran ve Kuzey Kore’ye teknolojik ürün satarak ABD ambargosunu delmesi gerekçesiyle alınan karar, ZTE’nin geleceğini büyük tehlikeye atmıştı.

2017’de 892 milyon dolar cezaya çaptırılan ZTE, ithalat yasağından kurtulmak için ABD Ticaret Bakanlığı ile uzlaşmaya varmış ve temmuz ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde şirketin 1 milyar dolar daha ekstra ceza ödemesine hükmedilmişti.

Anlaşma çerçevesinde 400 milyon doları şimdiden bir teminat hesabına yatıran ZTE, 10 yıl boyunca operasyonlarının ABD Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bir komite tarafından denetlenmesini kabul etmişti.

ZTE’nin faaliyetleri ABD Ticaret Bakanlığı’na ek olarak mahkemenin oluşturduğu bir komite tarafından da izleniyor. 2017’den bu yana faaliyette olan söz konusu komitenin görev süresi normal şartlar altında 2020 itibarıyla tamamlanacaktı. Ancak ABD’nin Dallas şehrindeki bölge mahkemesinin hakimi Ed Kinkeade, denetimin 2022’ye kadar devam etmesine hükmetti.

ZTE mahkeme ve bakanlığa aynı bilgileri sunacak

Mahkemenin uzatma kararının altında ZTE’nin yaptığı bir ihlâl veya attığı yanlış bir adım bulunmuyor. Uzatma kararı, ZTE’nin kuralları ihlâl eden çalışanlarını disipline etmekteki kayıtsızlığı nedeniyle alındı. 22 Mart 2022’ye kadar mahkeme tarafından da denetlenecek olan ZTE, bu süreçte ABD Ticaret Bakanlığıyla paylaştığı bilgi ve belgeleri mahkemeye de sunacak.

İLGİLİ HABERLER