Teknoloji

ZTE ABD’nin yasağından kurtulmak için neredeyse tüm koşulları yerine getirdi

ZTE ABD
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

zte abdZTE ABD tarafından kendisine uygulanan ithalat yasağından kurtulmak için kendisinden talep edilenlerin neredeyse tamamını yerine getirdi. Çinli telekomünikasyon şirketi son olarak ABD Ticaret Bakanlığı ile emanet sözleşmesi imzaladı. Söz konusu sözleşme çerçevesinde ZTE, ABD Ticaret Bakanlığı’na 400 milyon dolar depozito yatıracak. Bu depozitonun yatırılmasıyla birlikte yasağın askıya alınmasının önünde bir engel kalmayacak.

ZTE’ye verilen yasak feragatnamesinin süresi 1 Ağustos itibarıyla sona erecek. Dolayısıyla ZTE’nin gerekli depozito ödemesini temmuz ayı bitmeden yatırması muhtemel görünüyor.

Şirket daha önce yasağın kaldırılması için önüne sunulan koşullardan bazılarını yerine getirmişti. 1 milyar dolarlık ceza ödemesini yapan şirket, koşullara uyup uymadığı için bir dış denetim kurulu oluşturulmasını da kabul etmişti. ZTE’nin yönetim kurulu ve üst düzey yönetimi de yasağın kaldırılmasına yönelik uzlaşma çerçevesinde değişmişti.

ZTE ABD Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan koşulları yerine getirse de, Amerikalı siyasetçileri henüz tam anlamıyla ikna edebilmiş değil. Senatörler geçtiğimiz ay yasağın devam etmesinden yana oy kullanmıştı. Yasağın sürdürülmesine neden olacak bir yasa tasarısı hâli hazırda ABD Kongresi’nin her iki kanadında da görüşülüyor. Eğer tasarı mevcut hâliyle yasalaşırsa ve Başkan Trump da yasayı imzalarsa ZTE’nin verdiği tavizler anlamsız kalabilir.

İLGİLİ HABERLER