Teknoloji

ZTE ABD’nin ihracat yasağını kaldırmak için 1 milyar dolar ödeyecek

zte abdABD hükümeti ve Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE arasındaki gerilim, şimdilik hafiflemiş gibi görünüyor. CNBC’ye konuşan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, bakanlık olarak ticari yaptırımların sonlandırılması için ZTE ile anlaşmaya vardıklarını belirtti. Anlaşmaya göre, ZTE ABD’ye 1 milyar dolar ödeyecek.

Ancak anlaşmanın koşulları sadece bu büyük ceza miktarıyla sınırlı kalmıyor. ABD tarafından oluşturulacak bir uyumluluk komitesi, önümüzdeki dönemde ZTE’nin operasyonlarını mercek altına alacak. Buna ek olarak, ZTE 30 gün içinde yeni bir yönetim kurulu ve üst düzey yönetim oluşturacak. Uyumluluk komitesi de doğrudan yeni yönetim kurulu başkanına çalışacak.

Uyumluluk komitesinin bakanlık tarafından oluşturulacağını söyleyen Wilbur Ross, komitenin ücretinin ZTE tarafından ödeneceğini belirtti.

Anlaşma çerçevesinde ZTE’nin ödemesi gereken ceza miktarı, daha önce gündeme gelen meblağların altında yer alıyor. Geçtiğimiz nisan ayında Çinli üreticinin 1.1 milyar dolar ceza ödemesi gerektiği belirtilmişti.

Söz konusu gerilim, geçtiğimiz nisan ayında ZTE’nin Amerikan ambargosunu delerek Kuzey Kore ve İran’a telekom ekipmanları sattığının ortaya çıkmasıyla başlamıştı. ZTE skandalın patlak vermesinin ardından olayın sorumlularını cezalandırdığını açıklamış, ancak bu açıklamanın gerçek olmadığı da bir süre sonra anlaşılmış ve ABD Ticaret Bakanlığı ZTE’nin 2025’e kadar ürünlerinde Amerikan mallarını ve servislerini kullanmasını yasaklamıştı.

ZTE ABD tarafından alınan kararın ardından operasyonunu sürdürmesinin imkansız hâle geldiğini belirterek kepenklerini indireceğini açıklamıştı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise ABD Başkanı Donald Trump devreye girmiş ve ZTE’nin yola devam etmesi için uygun bir çözümün bulunması adına talimat verdiğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER