Teknoloji

ZTE ABD tarafından hâlâ bir tehdit olarak görülüyor

ZTE ABD
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’de iktidar değişiminin bazı Çinli şirketlere yönelik tutumu değiştirebileceği düşüncesi yüksek sesle konuşuluyor. Ancak bu ihtimalin gerçeğe dönüşmesi için henüz oldukça erken görünüyor. Yetkinin hâlâ Trump yönetiminde olmasından dolayı şimdilik bu yönde bir işaret gelmiş değil. Huawei hâlâ yaptırım listesinde ve TikTok’un önümüzdeki ay itibarıyla yasaklanması ihtimali henüz ortadan kalkmadı. ABD Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) güncel belgelerine göre, ZTE de hâlâ ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

ZTE, Huawei’den çok daha önce ABD’nin hedefi hâline gelmişti. Ticari ambargoları deldiği için cezalandırılan şirket, neredeyse kapanma noktasına gelmişti. Trump’ın ZTE’nin çalışanlarına acıdığı ve şirketin kaderinin ABD ile Çin’de resmi heyetler arasında görüşüldüğü gibi iddialar da konuşulmuştu.

ZTE o dönemde kapanmaktan kurtulsa da, şirketin işi bu sefer biraz daha zor gibi görünüyor. Çinli üretici, Çin hükümetinin casusluk faaliyetlerine aracılık etmekle suçlanıyor. FCC Başkanı Ajit Pai, şirketin Çin’deki gözetimle ilgili yasalara karşı çıkmadığını ve bunun da bir tür suç kabulü olduğunu öne sürdü.

ZTE, ABD hükümetinin koşullarına uyma sözü verse de; FCC tarafından hâlâ bir ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriliyor. FCC, 10 Aralık’ta yasaklanacak ZTE ekipmanlarıyla ilgili olarak bir kez daha toplanacak.

İLGİLİ HABERLER