Ulaşım

Zipline, drone’larla hızlı teslimat yaparak hava yollarına rakip olmayı hedefliyor

zipline droid

2013 yılında eski Amazon CEO’su Jeff Bezos, o dönem yeni duyurulan drone teslimat birimi Prime Air’in dört-beş yıl içinde uçmaya başlayacağını öngörmüştü. Ancak, on yıl sonra hizmetin gerçekleşmesine dair pek bir ilerleme kaydedilmemiş gibi görünüyor. Bununla birlikte, Zipline gibi bazı drone girişimleri bu alanda daha başarılı oldu. Zipline, yıl sonuna kadar yaklaşık 1 milyon teslimat tamamlamayı hedefliyor ve 2025 yılına kadar şirket, çoğu hava yolu şirketinden daha fazla uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu başarıyı, Platform 2 veya P2 Zip adlı yeni nesil drone’u sayesinde elde etmeyi amaçlıyor.

Zipline’ın son drone’u, birbirleriyle uyumlu çalışacak iki otonom araçtan oluşuyor ve bu araçlar, yaklaşık 3,6 kilograma kadar paketleri teslim edebiliyor. İlk araç, 10 mil uzunluğundaki uçuşunu yaklaşık 10 dakikada tamamlayabilen bir İnsansız Hava Aracı (UAV). Hedefine vardığında, P2 Zip yaklaşık 90 metre yükseklikte süzülüyor ve tamamen otonom bir “teslimat droidi” olan yardımcısını göreve çağırıyor. Bu sevimli droid, Zipline’ın adından da anlaşılacağı üzere bir halat yardımıyla iniş yapıyor ve paketinizi nazikçe bırakıyor. Zipline’a göre, P2 Zip neredeyse sessiz bir şekilde uçuyor ve rüzgarın yaprakları hışırtısına benzer bir ses çıkarıyor. Ayrıca, droid yardımcısı sayesinde paketleri, veranda masaları ve bina girişlerine kadar küçük alanlara teslim edebilecek kadar hassas.

Daha uzak mesafelerdeki teslimatlar için P2 Zip, docktan docka tek yönlü olarak 24 mil uçabilir, her iskelede şarj olur ve yolculuğunun bir sonraki ayağına başlamadan önce yeni kargosunu alır. Drone’un şarj istasyonu, bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünüyor. İstasyon, teslimat droidinin binaya girmesi için bir şute ve düşen drone’ları yakalamak için bir ağa sahip. Şirket, CNBC’ye bir P2 Zip dock’unun kurulumunun elektrikli araç şarj cihazı kurmaya benzer bir süre aldığını söyledi. Şirket, restoranların ve hastanelerin hızlı yemek ve reçete teslimatını sağlamak amacıyla bu iskeleleri kuracağını öngörüyor.

Zipline’ın P2 Zip’i test etmeye istekli birkaç müşterisi bulunuyor, bunlar arasında restoran zinciri Sweetgreen, Salt Lake City’deki Intermountain Health, Michigan Medicine ve Washington State’deki Multicare Healthcare yer alıyor. Şirket, önümüzdeki yıl bu şirketlere droneları sunmadan önce, yaklaşık 100 hava aracıyla 10.000’den fazla test uçuşu gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu şekilde, Zipline drone’larıyla hızlı teslimat sağlayarak hava yolu şirketlerine ciddi bir rakip olmayı hedeflemekte ve bu sayede müşterilere daha hızlı ve etkili bir teslimat deneyimi sunmayı amaçlamaktadır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER