Teknoloji

Yurt dışından satın alınan telefon için kayıt ücreti artıyor

iphone 11 pro max inceleme

Yurt dışından satın alınan cep telefonları için alınan kayıt ücreti son yıllarda büyük artış göstermişti. Birkaç ay önce yapılan artışla 1500 TL’ye çıkan yurt dışı telefon kayıt ücreti, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yine artacak.

Geçtiğimiz yıllarda oldukça cüzi miktarda olan bu yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt ücreti, özellikle son iki yılda dikkate değer oranlarda artırıldı. Bir yıl önce bu zamanlarda 170,70 TL olan ücret, Kasım 2018?de 500 TL’ye, Aralık 2018’de de 618 TL’ye çıkarılmıştı. Son olarak Temmuz 2019’da da 1500 TL olmuştu.

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı, 2020 yılında uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi için yapılan düzenlemeyi duyuruyor. Bunun yanı sıra devletin pasaport, ehliyet ve diğer belgeler için belirlediği yeni ücretler ve çeşitli cezaların tutarları da resmileşti. Artış oranı yüzde 22.58 olarak belirlendi. Bu nedenle yurt dışından getirilen cep telefonu için alınan kayıt ücreti de artacak.

Yapılacak olan artışla birlikte hâlihazırda 1500 TL olan kayıt ücreti, 1838 TL’ye çıkmış olacak. Böylelikle yurt dışından telefon satın almış olan tüketicilerin telefonlarını kayıt ettirmeleri ceplerinden daha fazla para çıkacak.

Akıllı telefon fiyatlarının yurt dışına göre oldukça yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle yurt dışından akıllı telefon satın alma çok başvurulan bir yönten. Ne var ki, bu telefonların Türkiye?de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Bunun için de yurt dışından satın alınan telefon harcı olarak da adlandırılan bir ücretin ödenmesi gerekiyor.

Yurt dışında bir iPhone satın almanın maliyeti ne olur?

Yurt dışından satın alınan akıllı telefonların başında iPhone geliyor. Özellikle şu anda Amerika’dan iPhone 11 ya da Amerika’dan iPhone 11 Pro veya 11 Pro Max satın almak oldukça ilgi gören konular arasında yer alıyor.

5.8 inç ekranlı iPhone 11 Pro’nun 64 GB kapasiteli versiyonu Türkiye’de 10999 TL’ye satılıyor. Aynı telefonun ABD’deki fiyatı; vergi hariç 999 dolar. Haberi yazdığımız sıradaki döviz kuruna göre bu tutar 5935 TL’ye karşılık geliyor. Yüzde 8?lik KDV olduğunu varsayıp bunu da eklediğimizde fiyat 6410 TL’ye çıkıyor.

1500 TL’lik harcı da eklediğimizde, yurt dışında 64 GB kapasiteli bir iPhone XS satın almanın maliyeti 7910 TL’ye denk geliyor. Bunun üstüne bandrol ücreti ve bunun gibi ek ücretlerin eklenmesi durumu söz konusu olabilir. Ancak bu durumda bile yurt dışından iPhone 11 Pro satın almak hâlâ ucuza gelmiş oluyor.

İLGİLİ HABERLER