Manşetler

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar için ödenen harç artırıldı

yurt dışı telefon harcı iphone 11 pro

Akıllı telefon fiyatlarının yurt dışına göre oldukça yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle yurt dışından akıllı telefon satın alma çok başvurulan bir yöntemdi. Ancak bu telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Bunun için de yurt dışından satın alınan telefon harcı olarak da adlandırılan bir ücretin ödenmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz yıllarda oldukça cüzi miktarda olan bu yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt ücreti, özellikle son iki yılda dikkate değer oranlarda artırıldı. Bir yıl önce bu zamanlarda 170,70 TL olan ücret, Kasım 2018’de 500 TL’ye, Aralık 2018’de de 618 TL’ye çıkarılmıştı.

2019 yılı içinde bu ücretin daha da artırılacağı ve 1000 TL’nin üstüne çıkarılacağına yönelik bir beklenti vardı. Bu beklenti en sonunda gerçekleşti. 19 Temmuz 2019 tarihinde (bugün) Resmi Gazete’de yayınlanan 1314 no’lu Cumhurbaşkanı Kararı‘na göre, yurt dışında yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı 1500 TL’ye çıkarıldı.

Yurt dışı telefon harcı hakkındaki kararın yayınlandığını günü takip eden gün içinde yürürlüğe gireceği belirtilirken, karar hükümlerini de Hazine ve Maliye Bakanının yürüteceği kaydedildi.

Yurt dışında bir iPhone satın almanın maliyeti ne olur?

Yurt dışından satın alınan akıllı telefonların başında iPhone geliyor. Özellikle şu anda Amerika’dan iPhone XR ya da Amerika’dan iPhone XS veya iPhone XS Max satın almak oldukça ilgi gören konular arasında yer alıyor.

5.8 inç ekranlı iPhone XS’in 64 GB kapasiteli versiyonu Türkiye’de 9899 TL’ye satılıyor. Aynı telefonun ABD’deki fiyatı; vergi hariç 999 dolar. Haberi yazdığımız sıradaki döviz kuruna göre bu tutar 5625 TL’ye karşılık geliyor. Yüzde 8’lik KDV olduğunu varsayıp bunu da eklediğimizde fiyat 6075 TL’ye çıkıyor.

1500 TL’lik harcı da eklediğimizde, yurt dışında 64 GB kapasiteli bir iPhone XS satın almanın maliyeti 7575 TL’ye denk geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER