Teknoloji

Yüksek hız arayanlar için Netgear’dan üç bant destekli Wi-Fi router

netgear triband ax12
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Netgear, iki özelliğiyle dikkat çeken yeni bir üst sınıf ağ yönlendirici cihazı, yani router çıkardı. Nighthawk Tri-Band AX12 adını taşıyan bu cihaz yepyeni Wi-Fi standardı Wi-Fi 6‘yı destekliyor. Aynı zamanda üç bant destekli bir model, yani aynı anda daha fazla veri iletme kapasitesine sahip.

Üç bant destekli yönlendiriciler giderek daha popüler hâle geliyor. Bunda, belli bir sayıda ağ yönlendiricisi cihazın evin belirli noktalarına yerleştirildiği ve her yerde güçlü sinyalin sunulduğu örgü tipi ağların yaygınlaşmasının rolü büyük. Bu gibi durumlarda üçüncü bant genellikle yönlendiriciler arası iletişimi sağlayan özel bir haberleşme kanalı gibi kullanılıyor. Böylelikle sizin talep ettiğiniz bilginin iletimi gecikmiyor.

Netgear Nighthawk Tri-Band AX12, modelinde ise örgü tipi ağ desteği denklem dışında bulunuyor. Bu, bağımsız bir ağ yönlendiricisi, böylelikle üçüncü bant da tamamen sizin kullanımınıza açılıyor. Böylelikle toplamda 10.8 Gbps’ye kadar veri iletim hızına ulaşılabiliyor.

Yönlendiricide tek bir 2.4 GHz band ve iki adet 5 GHz bant bulunuyor. Üç bant da 4×4 anten dizilerini barındırıyor. Kablolu bağlantı da üst seviyede bulunuyor. Ağ yönlendiricisi 2.5 Gbps’ye kadar hızları destekliyor. Üstelik beş adet gigabit Ethernet portuna da sahip.

Çok az kişi evinde bu tür bir hıza erişim imkanı bulabilecek. Doğrusu, bu ağ yönlendiricisinin sundukları çoğu kişinin ihtiyaç duyduklarının ötesinde. Zaten 599 dolarlık yurt dışı satış fiyatı da bunu gösteriyor. Netgear bu cihazı mayıs ayında yurt dışında satışa sunacak.

Netgear daha önce bir çift Wi-Fi 6 yönlendirici cihazı sunmuştu. AX8 ve AX12 modelleri de uzay gemisini andıran tasarımlara sahipti. Her ikisi de çift bantlı yönlendiriciler ve 6 Gbps’ye kadar bağlantı hızı sunuyor. Bunlarda da birkaç gigabit Ethernet portu mevcut. Ancak AX8 399 dolar, AX12 de 499 dolar fiyatıyla bu yeni Wi-Fi yönlendirici cihazından nispeten daha ucuz seviyede bulunuyor.

Wi-Fi 6 daha yeni yayılan bir teknoloji. Çok yeni olduğu için ilk ürünlerin üst sınıf ve pahalı olması normal görünüyor. Ancak Wi-Fi 6’nın daha ucuz modellere geldiğini görmek için çok da fazla beklemeyeceğiz gibi görünüyor. Bu yeni standart hızlı şekilde daha alt fiyat segmentlerine inecektir.

İLGİLİ HABERLER