Teknoloji

TP-Link Wi-Fi 6 destekli ilk ürünlerini tanıttı

TP-Link Wi-Fi 6 destekli ilk ürünlerini tanıttı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Gelecek nesil Wi-Fi hayatımıza girmeye başlıyor. TP-Link de gelecek nesil ürünlerinin ilk kısmını CES 2019’da sergiledi. Üst sınıf ağ yönlendiricilerinden menzil genişletici cihazlara kadar toplam 6 farklı ürün tanıtıldı. Tüm bunlar yeni Wi-Fi 6 standardını kullanarak daha iyi performans ve yüksek hız sunuyor.

Serinin en tepesinde üç bant örgü tipi ağ yönlendirici cihazı Deco X10 var. Bu cihaz TP-Link’in Deco serisindeki diğer tüm cihazlarla çalışarak Wi-Fi sinyallerini evin geneline yayacak. Şu anda Wi-Fi 6 sinyallerine bağlanabilen cihaz yok, bu nedenle henüz bu ürüne geçiş yapmak gereksiz gibi görünebilir. Ancak Deco X10 satın almak için bir nedeni size sunuyor. Bu cihaz Wi-Fi 6’yı kullanarak ağ yönlendiricileri arasında daha kuvvetli bir bağlantı oluşturuyor, genel bağlantıyı hızlandırıyor.

O güçlü bağlantıyı elde etmek için iki adet Deco X10 ürününe ihtiyacınız var. Bu nedenle ürün bu yıl içinde piyasaya çıktığında, TP-Link bunları ikili paket hâlinde satacak. Fiyatı da yaklaşık 350 dolar olacak. Pahalı, ancak diğer üst sınıf örgü tipi ağ yönlendirici paketlerine göre fiyat yüksek sayılmaz.

Daha sonra bir başka üst sınıf ağ yönlendiricisi var. Archer AX11000 üç bant destekli bir model ve oyun odaklı çalışıyor. Ağ yönlendiricisinin teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız değerinden yola çıkılarak isimlendirilmiş. Bu ürün teoride 11000 Mbps’ye yakın hıza çıkabilir. Tabii ki, gerçek dünyada bunu görmeniz mümkün olmayacak. Ancak bu cihaz, iki adet 5 GHz ve bir adet 2.4 GHz olmak üzere, toplam üç bandıyla birçok Wi-Fi cihazının bulunduğu evlerde daha az bozulma sağlayacaktır. Bu ay içinde 450 dolarlık fiyat etiketiyle satışta olacak.

Bir alt model ise Archer AX6000. Çift bantlı bu ağ yönlendiricisi Wi-Fi 6’nın geliştirilmiş çoklu bağlantı desteğinden yararlanıyor. Geçtiğimiz hafta içinde 350 dolarlık fiyat etiketiyle satışa çıktı.

tp-link wi-fi 6
TP-Link Archer AX6000 ve AX1800

Ailenin giriş segmenti üyeleri ise AX1800 ve AX1500. Çift bantlı bu ağ yönlendirici cihazları Wi-Fi 6’nın süslü özellikleriyle çok fazla donatılmamış. Bunlar çoğunlukla Wi-Fi 6 desteğini temel seviyede sunan ürünler. Bu destekten dolayı hız tarafında belirli bir artış olacaktır. Ancak üst sınıf modellerin seviyesindeki hızlara çıkamazlar. AX1800 bu yıl içinde 130 dolarlık fiyat etiketiyle piyasada olacak. AX1500 ile ilgili detaylar ise henüz bilinmiyor. Bu ürün daha ucuz fiyatlı olacaktır.

Bunlara ek olarak, TP-Link çift bantlı Wi-Fi 6 ağ genişleticisi; WiFi Range Extender RE705X’i de duyurdu. Bu model de yıl içinde 100 dolarlık fiyat etiketiyle piyasada olacak.

Wi-Fi 6 daha önceleri 802.11ax Wi-Fi olarak biliniyordu. Bu standart yıl içinden itibaren kullanılmaya başlanıyor. CES’te ilk ürünleri görmeyi bekliyoruz, ancak teknolojinin gerçek anlamda hayatımıza girmesi en azından gelecek yılı bulacak gibi görünüyor. Tam anlamıyla uyum ise daha uzun sürede gerçekleşecektir. Ağ yönlendiricileri ve diğer ürünler mağazaya girecek olsa da, tüketici elektroniği cihazları henüz bu yeni standardı desteklemiyor. Destekleyinceye kadar da bu daha hızlı ağ yönlendiricilerine geçiş yapmanın gereği yok gibi görünüyor.

Bu fırsatlar ilginizi çekebilir

Samsung Galaxy S25 Ultra 512 GB - %0 Faizli 3 Taksit Fırsatı
Xiaomi 17T Serisi Lansmana Özel Fırsatlarla Burada!
Lenovo Idea Tab Plus 8gb 256GB 12.1\" 2.5k 600NITS Tablet+Kalem+Kılıf ZAG70130TR
HONOR Pad X9A 8gb 256GB Wi-Fi 11.5 Inç IPS Uzay Gri Tablet -Uzay Grisi
Huawei Yeni (2025) Matepad 12X 12.0\" Papermatte Edition 12GB 256GB Yeşil + Klavye
Xiaomi Smart Band 10 Ceramic Edition Pearl White Akıllı Bileklik

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.