Teknoloji

YouTube’un reklam engelleyicilere karşı hamlesi piyasayı sarsıyor

youtube reklam engelleme

YouTube, reklam engelleyicilerin kullanımını sınırlandırma yolunda adımlar atmaya başladı. Reklam engelleyici şirketlerin raporlarına göre bu durum, ürünlerinin kaldırılma oranlarında ciddi bir artışa sebep oldu. Özellikle AdGuard’ın Chrome eklentisi, kullanıcıların YouTube üzerinde engelleyicilerle video izlemesini engelleyen uyarıların ardından günlük 11.000 kaldırma yaşadı. Bu, şirketin önceki günlük 6.000 kaldırma ortalamasının neredeyse iki katı.

AdGuard’ın teknoloji müdürü Andrey Meshkov, Wired’a yaptığı açıklamada, 18 Ekim’de tek gün içinde 52.000 kaldırmanın yaşandığını bildirdi. Ancak, YouTube’un engellemeleri ücretli sürümleri etkilemediği için, AdGuard’ın ücretli sürüm yüklemelerinde bir artış görüldü.

Bir başka reklam engelleyici şirketi Ghostery ise, kullanım oranlarının Ekim ayı boyunca durağan olduğunu, ancak günlük yükleme ve kaldırma sayılarında üç ile beş kat arası bir artış olduğunu bildirdi. Dikkat çekici bir şekilde, ürünlerini neden kaldırdıkları hakkında anket dolduran kullanıcıların %90’ından fazlası, aracın YouTube ile artık çalışmıyor olmasını gerekçe gösterdi.

YouTube’un bu hamlesi şimdilik yalnızca laptop ve masaüstü bilgisayarlarda Chrome üzerinden erişen kullanıcıları etkiliyor gibi görünse de, bazı kullanıcılar bu durumu aşmak için farklı tarayıcılara yönelmeye başladı. Ghostery, Microsoft’un Edge tarayıcısının Ekim ayında yükleme sayısının Eylül ayına göre %30 arttığını Wired’a bildirdi.

YouTube’un reklamları, Google’ın toplam gelirine giderek daha fazla katkıda bulunuyor. Şirket, yılbaşından Eylül ayına kadar platformda 22 milyar dolar değerinde reklam sattı. Ancak, streaming platformu aynı zamanda daha fazla kullanıcıyı reklamsız video izleme, videoları indirme, daha yüksek kalitede video akışı yapma ve YouTube Music’e erişim gibi özellikler sunan YouTube Premium’a geçmeye teşvik ediyor. Şirket, bu ayın başlarında YouTube Premium Türkiye ücretlerine de zam yaptı.

İLGİLİ HABERLER