Teknoloji

YouTube reklam gelirine uygunluk için yeni kurallar belirledi

youtube orijinal icerik reklam
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtubeYouTube, reklam verenleri rahatsız edebilecek veya içerik sahiplerinin para kazanmasını önleyebilecek içeriklerin yönetimi konusunda yeni adımlar atıyor. Pek çok büyük şirket, kısa süre önce reklamlarının nefret söylemi ve saldırgan ifadeler barındıran videoların yanında görülmesinin ardından popüler video paylaşım sitesinin reklam ağından çıkmıştı. İçerik sahipleri de zararlı olarak nitelenen videolarının gelir getirmemesinden dolayı yakınmaya başlamıştı.

YouTube, reklam verenlere reklamlarının gösterileceği içerikler konusunda daha fazla kontrol vadetmişti. Şirket, içerik sahiplerine ise videolarının gelir akışını canlı tutmak için nelerden kaçınmaları gerektiğini anlatma sözü vermişti. İçerik sahiplerine yönelik talimatlarını yenileyen video paylaşım sitesi, “reklam dostu” videoların püf noktalarını anlatıyor. Buna ek olarak, reklam desteği alamayacak video kategorilerinin arasına da üç yeni seçenek daha eklendi.

YouTube’un ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Ariel Bardin, yeni dönemde daha sert biçimde karşısında duracakları içerik kategorilerini şu şekilde sıraladı:

  • Nefret Söylemi: Ayrımcılığı veya küçümsemeyi teşvik eden; ırk, etnik köken, din, engellilik, yaş, cinsel yönelim, cinsel kimlik ve sistematik ayrımcılık nedeniyle kişi veya kişileri aşağılayan içerikler bu grupta değerlendirilecek.
  • Aile Eğlence Karakterlerinin Uygunsuz Kullanımı: Aile üyelerini komedi veya taşlama amacıyla olsa bile uygunsuz davranışlar içinde gösteren içerikler bu kategori altında toplanacak.
  • Kışkırtıcı ve Küçük Düşürücü İçerikler: Sebepsiz bir şekilde kışkırtma, kızdırma ve küçük düşürme amacı taşıyan içerikler bu grupta değerlendirilecek. Örneğin, bir kişi veya grup hakkında sebep olmadan saygısız ifadeler kullanılan içerikler bu kategoriye yerleştirilecek.

Yeni kategorilerden ilk ikisinin rahatlıkla anlaşılır olduğu söylenebilir. Ayrımcı içerikler konusunda giderek sertleşen YouTube, ayn zamanda daha şeffaf bir tutum takınmaya çalışıyor. İkinci kural ise YouTube’un aile kavramının uygunsuz biçimde yansıtılmasını engellemeyi istediğini gösteriyor.

Üçüncü kategoriyi tanımlamak ise hem reklam verenler hem de içerik sahipleri adına oldukça zor olacak gibi görünüyor. Özellikle “sebepsiz yer”in neresi olduğu bir hayli tartışılacağa benziyor.

YouTube videoyu kaldırmak yerine para kazandırmasını engelleyecek

Söz konusu üç gruptan birinin altına giren videolar, YouTube’da boy göstermeye devam edecek. Ancak bu videoların sahiplerine para kazandırması engellenecek.

İLGİLİ HABERLER