Teknoloji

YouTube önerilen videolarda sözü kullanıcılara veriyor

youtube sıra

YouTube‘un öneri algoritmasının platformdaki zararlı içeriklerin yayılmasını hızlandırdığına dair iddialar, son zamanlarda daha yüksek sesle dillendiriliyor. Popüler video paylaşım sitesi, kullanıma sunduğu iki yeni özellikle bu endişeleri kısmen dindirmeyi amaçlıyor. YouTube önerilen videolar üzerindeki kullanıcı kontrolünü artıracak adımlar atıyor.

YouTube’un ana sayfasına sınıflandırılabilir konu başlıkları ve ekstra filtreleme seçenekleri eklenirken, önerilen videolar içinde de kategori oluşturulması mümkün hâle geliyor. Video paylaşım sitesi, bu yolla kullanıcılarına sitede görecekleri konusunda daha fazla imkân sağlamayı hedefliyor. Yeni dönemde kullanıcılar, ana sayfada kendilerine önerilmesini istedikleri video kategorilerini belirleyebilecek. Aynı filtreleme işlemi, sıradaki videolar üzerinde de yapılabilecek. Kullanıcılar diledikleri takdirde içeriklerinin önerilmesini istedikleri kanalları da seçebilecek.

YouTube istenmeyen içerikler konusundaki kullanıcı kontrolünü de sıkılaştırıyor. Kullanıcılar kendilerine YouTube tarafından önerilen, ancak aslında ilgilerini çekmeyen içerikleri “Bu kanalı önerme” seçeneği üzerinden kaldırabilecek. Bu seçenekle işaretlenen kanal ve içeriklere YouTube üzerinde arama yaparak erişmek yine mümkün olacak. Yeni şeffaflık araçlarıyla birlikte kullanıcılara bir videonun kendilerine neden önerildiği konusunda da daha fazla bilgi verilecek.

YouTube’un ürün müdürlerinden Essam El-Dardiry, şirketin blogunda yayınlanan yazısında şu ifadeleri kullandı: “Bazen; daha önce görmediğiniz kanalların videolarını, sizinle aynı ilgilere sahip kişilerin beğenileri doğrultusunda önerebiliyoruz. Amacımız bu videoların neden ana sayfanızda belirdiğini daha iyi anlatmak ve size sevebileceğiniz yeni kanallardan farklı içerikler ulaştırmak.”

youtube onerilen videolarYouTube’un hamlesi; kullanıcıların, eleştirmenlerin ve politikacıların zararlı içeriğin yayılması konusundaki endişelerini dindirmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilebilir. Şirketin öneri algoritmasının kullanıcıları bir zararlı içerik sarmalına ittiğine dair analizler daha önce The New York Times gibi yayın organlarında yayınlanmıştı. Söz konusu içeriklerin topluma zararlı olarak değerlendirilmesine rağmen, YouTube’un kurallarına uygun olması da başka bir tartışma sebebi olarak göze çarpıyor.

YouTube önerilen videolar üzerindeki kullanıcı kontrolünü artıran yeni araçlarını önümüzdeki haftalar içinde tüm kullanıcılarına ulaştıracak.

İLGİLİ HABERLER