Eğlence

YouTube müzik endüstrisiyle olan ilişkisini düzeltmek istiyor

youtube orijinal icerik reklam

youtube muzikYouTube müzik endüstrisiyle sıcak ilişkiler kurma konusunda bugüne kadar pek başarılı olabilmiş değil. Yaşanan problemlerin temelinde ise YouTube’un telif hakkı ihlâli konusundaki tavrının müzik sektörü tarafından beğenilmemesi yatıyor. Google Play Müzik ve YouTube Red’i tek çatı altında birleştirmeye hazırlanan Google, bu ilişkiyi de düzeltmeyi amaçlıyor.

YouTube’un müzikten sorumlu yöneticisi Lyor Cohen, bu konudaki ilk adımı geçtiğimiz hafta New York’ta düzenlenen New Music Seminar (Yeni Müzik Semineri) isimli etkinlikte attı. Cohen, reklam gelirlerinin azlığı ve müzik endüstrisinin çevrim içi müzik servislerine olan desteğiyle ilgili bir panelde konuştu.

Panele Cohen dışında Pandora, iHearMedia, Warner Music ve SoundExchange’den isimler de katıldı. Katılımcılar sektörün iki farklı tarafının nasıl birlikte hareket edebileceği konusunun üzerine yoğunlaştı. Müzik endüstrisi ve yenilikçi çevrim içi servisler arasındaki işbirliği eksikliğine dikkat çeken Cohen, şu ifadeleri kullandı: “SoundCloud’un içinde bulunduğu duruma bakın. Şu anda ne kadar üzücü bir deneyimden geçiyorlar. Bana göre, onlara bir iş oluşturabilmek için işbirliğine gitmemiz gerekiyor. Bu reklam odaklı bir iş ya da abonelik yoluyla yeni kullanıcılar kazanmalarını sağlayacak bir fırsat olabilir.”

Hem ücretli abonelik servisleri hem de reklam tabanlı servisler 2016’da gelirlerini önemli ölçüde artırsalar da, ücretli abonelik üzerine kurulu müzik servisleri reklamlı modeli tercih edenlerden altı kat daha fazla gelir elde ediyor. SoundExchange’in kıdemli başkan yardımcısı Mark Eisenberg, bazı insanların kesinlikle müziğe para vermeye yanaşmadığını ancak bunun da reklam modelini tercih eden şirketlere pek yaramadığını belirtti. Eisenberg de hem müzik endüstrisi hem de çevrim içi platformlar için faydalı bir ekosistem geliştirmenin önemini vurguladı.

YouTube müzik konusunda da yapay zekâdan yararlanacak

Cohen, reklam tabanlı ve ücretli abonelikler arasındaki gelir farkını kapatmak için yapay zekâdan yararlanmayı planlıyor. YouTube’daki görüntülemelerin yüzde 80’inin yapay zekâ üzerinden geldiğini belirten Cohen, yapay zekâ sayesinde yeni müzisyenlerin daha kolay keşfedilebildiğini dile getirdi. Reklam tabanlı modeli tamamlayacak muhteşem bir abonelik servisi oluşturacaklarını söyleyen YouTube yöneticisi, yeni yüzlerin öne çıkması konusunda da müzik endüstrisiyle birlikte hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER