Teknoloji

Donald Trump Twitter’da “engelleme” gücünü kaybedebilir

Donald Trump twitter

donald trumpABD Başkanı Donald Trump Twitter sevdasından vazgeçmiş değil. Mikro blog servisini aktif olarak kullanan ABD Başkanı, zaman zaman kendisini eleştiren kişileri engellemekten çekinmiyor. Trump, sosyal medyadaki “engelci” tavrı yüzünden dava da edilmişti. ABD’nin Virginia eyaletindeki federal mahkeme tarafından alınan karar, Trump’ın davası için emsal teşkil edebilir.

Bölge hakimi James Cacheris, Lodoun County şehrinin yöneticiler kurulu başkanı Phyllis Randall’ın bir vatandaşı Facebook’ta engelleyerek ifade özgürlüğüne zarar verdiğine hükmetti. Brian Dawson, Randall’ın paylaşımlarından birinin altına şehrin eğitim kurulunun yolsuzluk yaptığına dair bir yorum bıraktığını ve bu yorumun ardından Randall’ın kendisini engellediğini belirtmişti. Dawson konuyu mahkemeye götürmüştü.

Davanın hakimi Cacheris, Randall’ın Facebook sayfasında bir siyasetçi olarak göründüğünün altını çizdi. Hakim, Randall’ın Dawson’ı engelleyerek “Seçilmiş yöneticilerle ilgili eleştirel yorum hakkı”nı ihlâl ettiğini belirtti. Cacheris, Dawson’ın hareketinin bir tür “bakış açısı ayrımcılığı” olduğunu dile getirdi.

“Bakış açısı ayrımcılığı” Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından anayasaya aykırı olarak nitelenen davranışlar arasında yer alıyor. Birlik, söz konusu ayrımcılığın insanların farklı fikirlerini korkusuzca sunabilme hakkını ihlâl ettiğini savunuyor.

Randall’ın avukatı, müvekkilinin Facebook sayfasının devleti temsil etmediğini savundu. Avukat buna gerekçe olarak sayfanın Randall’ın şahsi imkanlarıyla yürütülüyor olmasını gösterdi. Ancak hakim Randall’ın mesai saatleri içinde Facebook sayfası üzerinden seçmelerinden gelen yorumları yanıtladığını belirterek bu argümanı geri çevirdi. Randall, Dawson’ın yorumunu seçilmiş kişilerin aile üyelerini isimle anmasından dolayı sildiğini ve 12 saatlik bir ceza uygulandığını belirtse de, hakimi ikna edemedi.

Karar Donald Trump davası için emsal teşkil edebilir

Mahkeme Randall için bir cezai yaptırım uygulamasa da, alınan karar siyasetçilerin sosyal medya kullanımı konusundaki sınırları üzerinde bir kez daha düşünmeye teşvik ediyor. Hakim Cacheris de seçilmiş kişilerin sosyal medya kullanımındaki anayasal çerçeve üzerine düşünmek gerektiğini belirtti. Alınan kararın Trump’ın Twitter’da insanları engellemesi nedeniyle açılan davada emsal olabileceği ifade ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER