Teknoloji

Yeni Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü geri dönen Aero Glass ile yayınlandı

Görsel: The Verge
Görsel: The Verge

Microsoft dün açılışını yaptığı Build geliştirici etkinliğinde Windows 10 ile ilgili son yenilikleri ve değişiklikleri paylaştı. Şimdi de bu değişiklikleri Windows 10’u test eden kullanıcılara sunma zamanı geldi. Yazılım devi Windows 10 build 10074 sürümünü yayınladı. Bu, Microsoft’un Windows 10’da çeşitli kullanıcı arayüzü değişikliklerini sunduğu ilk sürüm olma özelliğini taşıyor, daha önce Windows Vista ve Windows 7’de bulunan Aero Glass özelliklerinden bazılarını geri getiriyor.

Microsoft’tan Gabe Aul, Windows Insider test kullanıcılarından Windows 7’deki Aero Glass’ın geri gelmesi yönünde birçok talep aldıklarını kaydetti. Bu sürümde onların isteğini karşılamak için bir şeyler denediklerini, bu sürümde de bunların görülebileceğini vurguladı. Microsoft Windows 10 test kullanıcılarının yüzde 50’lik kısmında normal şeffaflığı, geri kalan kısmında da buzlu cam gibi bulanıklık efektini etkinleştirmeyi planlıyor. Eğer Windows Insider kullanıcıları bulanıklık efektini beğenirse, bu daha fazla alana uygulanacak, belki de işletim sisteminin şeffaflık efektlerinde standart hâlini alacak.

windows-10-ekran-goruntusu-sizinti-290415-3

Bunun dışında Canlı Kutucukları üç boyutlu gibi gösteren yeni bir Canlı Kutucuk animasyonu da geliyor. Daha önce sızan bu yeni efekt ile Windows 8 ile Windows Phone 8’de bulunan mevcut çevirme efektinden biraz uzaklaşılıyor gibi görünüyor. Ayrıca Microsoft Continuum ve tablet modunda da bazı düzenlemeler ve geliştirmeler yapıyor. Tablet modu etkinleştirildiğinde görünen görev çubuğu sadeleştirilmiş, Başlangıç Ekranı da Windows 8’inkine daha fazla benzemiş. Microsoft Windows 10’un dokunma etkileşimli bölümleriyle ilgili geri bildirimleri dinlemişe ve işletim sistemini buna göre düzenlemişe benziyor.

Son ön izleme sürümüyle birlikte yeni varsayılan Windows sesleri de geliyor. Bu seslerin bazıları daha önce sızmıştı, hatta bunlardan bir tanesi Windows 95’in açılış sesini andırıyordu. Microsoft bu sesler için de geri bildirimleri bekliyor. Microsoft’un dijital asistanı Cortana da hamburger tarzındaki yeni menüsü ve Başlat menüsüyle daha entegre yapısıyla geliyor. Ayrıca Cortana Bing Instant Anwers adı verilen yeni bir soru-cevap işleviyle geliyor. Bu işlev Cortana’nın Windows Phone versiyonunda bulunuyordu.

Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü kullanıcıları yeni sürümü Windows Update aracı üzerinden indirebilirler. Ayrıca Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümünü sanal makinalarına veya bir sisteme sıfırdan kurmak isteyenler için de ISO dosyaları mevcut.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER