Teknoloji

Windows 10’un bildirim sesleri geçmişi hatırlatıyor

Microsoft, Windows 95’in açılış sesi için ünlü İngiliz müzisyen Brian Eno ile çalışmış ve Eno’nun hazırladığı ses tüm dünyada “Windows sesi” şeklinde anılır hâle gelmişti. Windows 95’in artan popülaritesiyle birlikte Eno’nun üç saniyenin biraz üstünde uzunluğa sahip bestesi, kült mertebesine ulaşmıştı. Aradan geçen yıllarda farklı Windows sürümlerinde farklı ses şemaları kullanan Microsoft, Windows 10 ile birlikte yeniden 1995 yazına dönmeye hazırlanıyor.

Rusya merkezli WP7 Forum sitesi, Windows 10’un henüz yayınlanmamış bir ön izleme versiyonunda bazı yeni sistem seslerini keşfetti. Söz konusu sesler Windows 95’in başlangıç sesiyle tamamen aynı olmasalar da, bir araya geldikleri zaman benzerlik hissi sağlanabiliyor. Windows 10’un başlangıç sesi henüz ortaya çıkmasa da; düşük pil, takvim hatırlatıcıları, sistem mesajları ve yeni e-postalar için hazırlanan bildirim sesleri sızan koleksiyonda duyulabiliyor. Oldukça benzer ve modern tınıdaki sesler, Windows’un geçmiş versiyonlarındaki hata seslerinden ayrı bir yerde duruyor. 

Microsoft’un Windows 10 sesleri için müzisyenlerle birlikte çalışıp çalışmadığı henüz bilinmiyor, ancak şirketin geçmişte genellikle müzisyenlerle hareket etmeyi seçtiğini unutmamak gerekiyor. Halihazırda Windows 10’un ön izleme sürümlerini yayınlamayı sürdüren şirket, bugüne kadar ortaya çıkan sürümlerde ses şeması konusunda bir paylaşımda bulunmamıştı.

İLGİLİ HABERLER