İncelemelerManşetler

Xiaomi Mi 11 Lite İncelemesi

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme yazısında Xiaomi'nin yüksek fiyat-performans oranı sunan orta segment Android telefonu ile ilgili yorumlar var.
xiaomi mi 11 lite inceleme

TRENDYOL’DAN SATIN ALIN GİTTİGİDİYOR’DAN SATIN ALIN

Xiaomi hem kendi markasıyla hem de Redmi ve Poco gibi diğer markalarıyla Android telefon pazarının en güçlü oyuncularından bir tanesi. Özellikle söz konusu uygun fiyatlı veya yüksek fiyat-performans oranlı telefonlar olduğunda, Çinli üreticinin elinin çok güçlü olduğunu kabul etmek gerekiyor. Öyle ki, bazen bu telefonların kendi aralarında bile rekabet ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ilkbahar tanıtılan ve Türkiye’de de 3500-4000 TL arasında fiyattan sunulan Mi 11 Lite da güçlü bir orta segment telefonu olarak dikkat çekiyor. Xiaomi Mi 11 Lite inceleme yazısında bu telefon ile ilgili yorumlar yer alıyor.

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme: Tasarım

Xiaomi Mi 11 Lite’ı elinize aldığınızda dikkatiniz çekecek ilk unsur bu telefonun inceliği ve hafifliği olacaktır. Sadece 6.8 milimetre kalınlığındaki gövdesiyle gerçekten birçok amiral gemisi telefondan bile ince olduğunu söylemek gerekiyor. Bu açıdan fiyat segmentinde de üst sıralarda bir yerlerde yer alıyor. 157 gram ağırlıkla da akıllı telefon ortalamalarının altında kalıyor. Bu ince ve hafif gövde sayesinde Xiaomi Mi 11 Lite’ı zahmetsiz biçimde kullanabilirsiniz. İnce profil, ince bir ekran çerçevesiyle birleşince, 6.55 inç ekranlı telefonu tek elle kullanmak bile fazla sorun olmuyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Mi 11 Lite’ın malzeme kalitesi de bir orta segment telefon çizgisinin yukarısında bulunuyor. Telefonu önünde Corning Gorilla Glass 5 cam kullanılmış. Xiaomi, her ihtimale karşı ekran koruyucu filmi de daha en baştan ekrana uygulamış. Telefonun arkası buzlanmış görünüme sahip camla kaplı. Yeni Xiaomi logosu ve farklı görünüme sahip kamera modülüyle telefonun arkası gerçekten çok hoş görünüyor. Mavi rengin de ayrı bir hava kattığını belirtmeden geçmeyelim. Bu nce ve hoş görünümlü telefon IP53 sertifikasına sahip, yani toza ve sıvı sıçramalarına karşı dayanıklılık sunuyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Ön tarafta 6.55 inç ekranın etrafını ince bir çerçevenin sardığını belirtmiştik. Ekranın sol üst köşesinde selfie kamera deliği var. Ekranın hemen üstünde ise ince ve uzun bir ızgaraya ahize ve ikinci hoparlör yerleştirilmiş. Üst kenarda ikinci mikrofon ve kızılötesi port var. Alt kenarda ise ana mikrofon, nano SIM ve microSD kart yuvası, USB-C portu ve hoparlörü görüyoruz. Sağ kenarda ses tuşları ve onun hemen altında parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi var. Sol kenarda ise herhangi bir şey görmüyoruz.

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme: Donanım, Performans, Pil

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Mi 11 Lite’da 6.55 inç ekran bulunuyor. Bu ekran 1080 x 2400 piksel çözünürlük değeriyle 402 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Yazılar ve grafikler yeteri kadar keskin ve net görünüyor. 20:9 görüntü oranıyla bu ekran günümüzde sıklıkla gördüğümüz bir görüntü oranına sahip. AMOLED teknolojisine sahip, bu da parlak ışık altında bile yüksek görüş sağlamaya yardımcı oluyor. Bir başka unsur, ekranın 500 nit gibi tipik bir parlaklık değerine sahip olması. 3500-4000 TL fiyat bandında bu değeri çok fazla görmüyoruz. Maksimum 800 nit parlaklık değeriyle Mi 11 Lite’ın ekranı HDR10 desteğini de sunuyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Ekranın sol üst köşesindeki selfie kamera deliği tam ekranda bir şeyler izlerken veya oyun oynarken göz tırmalamıyor. Bu ekranda video izlemek keyifli, yeterli görüş alanı web sitelerinde rahatlıkla gezinmeyi, elektronik kitap veya dergi gibi materyalleri de iyi biçimde okumayı sağlıyor. YouTube’daki HDR içeriklerden yararlanabilirsiniz, üstelik 2160p videoları oynatma konusunda da Mi 11 Lite başarılı. Netflix’te ise HD desteği sunuluyor.

Mi 11 Lite, yüksek bir multimedya deneyimi sunuyor. Bunu kaliteli ekranı kadar sahip olduğu çift hoparlöre borçlu. Biri alt kenarda, diğeri ekranın hemen üstünde olmak üzere iki hoparlörü var. Bunlar dengeli bir ses çıkışı sağlıyor, böylece stereo ses etkisi iyi biçimde hissediliyor. Ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamalarının üstünde, çevresel ses etkisi yüksek. Baslar iyi biçimde hissedilirken yüksek seslerde tizde çok hafif de olsa aşırı yükleme hissediliyor. Her şeye rağmen fiyatına göre oldukça iyi bir ses sistemi var, amiral gemisi telefon çizgisine epey yaklaşıyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

3000-4000 TL arasındaki telefonlarda genel olarak 3.5mm kulaklık jakını görüyoruz. Ancak Mi 11 Lite’da bu yok. Kutudan da kulaklık çıkmıyor. Bu nedenle bir Bluetooth kulaklığa ya da 3.5mm – USB-C adaptörüne ihtiyacınız olacak.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda Xiaomi Mi 11 Lite’da Snapdragon 732G’nin bulunduğunu görüyoruz. 8nm tabanlı bu işlemci sekiz çekirdek barındırıyor. Adreno 618 GPU’yu da içeriyor. Aynı fiyat segmentinde, hatta daha yüksek fiyatı modellerde Snapdragon 720G’yi görürken, 732G gibi daha yeni bir işlemciyi görmek güzel. Bu işlemcinin yanında 6 GB RAM, 128 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası sayeside depolama alanını daha da genişletmeniz mümkün. Ancak 128 GB’ın çoğu kullanıcı için yeterli olacağını düşünüyoruz.

xiaomi mi 11 lite inceleme geekbench 5
Xiaomi Mi 11 Lite GeekBench 5 sonuçları

Mi 11 Lite günlük işler için fazlasıyla yeterli bir telefon. Oyun konusunda da iyi bir deneyim sunuyor. PUBG Mobile’ı hızlı bir şekilde, akıcı ve kaliteli grafiklerle oynamayı başardık. Game Turbo olarak adlandırılan araç sayesinde oyun sırasında hızlı biçimde bellek temizlemesi yapabilir ve performansı artırabilirsiniz. Ayrıca bu araç oyun deneyiminizi artıracak, dikkatinizi dağıtacak unsurları giderecek birtakım kontroller de sunuyor. Oyunun ekran görüntüsünü hızlıca paylaşma imkanı da veriyor. Isınma konusunda da Mi 11 Lite’ın iyi bir performans gösterdiğini belirtelim. Yaklaşık 20 dakikalık bir PUBG Mobile seansında telefonun sıcaklığının düşük kaldığını belirtelim.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, Mi 11 Lite’ın 4250 mAh kapasiteli pili bulunuyor. Bu pil normal yoğunlukta bir kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. İkinci bir günün tamamını çıkarması ise pek olası görünmüyor. Pil tasarruf modlarını kullanarak, ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda çalışma ömrünü daha da artırmanız mümkün olacaktır. Neyse ki, kutudan çıkan 33W şarj adaptörü ile hızlı şarj imkanı sunuyor. Telefon kapalıyken yarım saatte yüzde 55 civarında bir doluluğa ulaştık. Tam doluluğa ulaşması ise bir saati biraz aşan sürede gerçekleşiyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Mi 11 Lite’da Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde ise Xiaomi’nin MIUI 12 kullanıcı arayüzü bulunuyor. MIUI kullanıcı arayüzü kullanışlı bir arayüze sahip olmakla birlikte özelleştirmeler ve ön yüklü uygulamalar açısından epey dolu bir arayüz niteliğini taşıyor. Google’ın saf Android’ine göre çok farklı bir deneyim söz konusu. Bu, bir açıdan iyi, telefonun işlevselliğini artıran birçok uygulama elinizin altında daha en baştan bulunuyor. Ancak zaman zaman performans tarafında eksiklikler hissedebilirsiniz. Bu arada bazı noktalarda gereksiz izin talepleri veya reklam gösterimleri karşınıza çıkabilir.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Xiaomi, uygulama yerleşimini sadece ana ekranda veya uygulama çekmecesinin de bulunduğu bir düzende ayarlamanıza izin veriyor. Uygulama çekmecesini seçtiğiniz takdirde tüm uygulamaları bir arada görebileceğiniz gibi; Haberleşme, Eğlence, Fotoğraf gibi sekmeler altında otomatik olarak kategorilendirilmiş hâlde de uygulamalarınıza daha kolay biçimde erişebilirsiniz. Xiaomi, uygulama çekmecesinin görünümünün ve düzeninin özelleştirilmesi için de çeşitli kontroller sunuyor.

Mi 11 Lite’da yüklü gelen MIUI 12’yi kullanmaya başladığınızda, birçok farklı kontrolü göreceksiniz. Bunların bir kısmının gerçekten işinizi kolaylaştırdığını fark edecek, bir kısmına ise rastlamayacaksınız. Ana ekranın en solundaki panelde farklı konulardan oluşan kartları barındıran, yukarıdan aşağı kolaylıkla gezilebilen bir akış bulunuyor. Ayrıca Microsoft Haber’den derlenen haberler de farklı bir sekmede, bu arayüz içinde yer alıyor. Hızlı Ayarlar ve bildirimler de genel olarak kullanışlı ve rahat anlaşılır bir tasarımla geliyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Araçlar klasörü altında Hesap makinesi, Ses kaydedicisi, Ekran kaydedici, Mi Kumanda, Pusula gibi yararlı araçlar var. ShareMe ise başka Xiaomi telefonlarına fotoğraf, video veya diğer dosyaları kolaylıkla göndermenize veya bunları almanıza izin veriyor. Varsayılan internet tarayıcısı Mi Tarayıcı ve bu uygulama içinde de birçok farklı araç var. Örneğin YouTube veya Facebook videolarını doğrudan bu uygulama içinde görüntüleyebiliriz. Microsoft News haberlerini burada da görüyoruz. Ek özellikler ne kadar kullanışlı, orası tartışılır. Belki Chrome veya başka bir internet tarayıcısını varsayılan olarak belirlemek isteyebilirsiniz.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Ana ekranda görebileceğiniz Güvenlik uygulaması, Xiaomi Mi 11 Lite’ınızın performansı veya diğer unsurları üzerinde kontrol imkanını veriyor. Depolama alanını temizleme, hızı artırma, derin temizlik yapma, pil durumunu görme ve güç tasarruf modunu açma gibi özellikleri ve ayarları bu uygulama içinde bulabilirsiniz. Veri kullanımını görme, iş ve özel hayatta kullanım için telefonun içinde iki farklı alan yaratma, uygulamalara kilit koyma, WhatsApp ve benzeri uygulamalar için çift profille kullanımı ayarlama gibi işlevleri de Güvenlik uygulamasında bulabilirsiniz.

Temalar uygulaması üzerinden bu kadar yoğun aracın ve uygulamanın sunulduğu bir kullanıcı arayüzünü özelleştirmeniz, telefona daha farklı bir görünüm kazandırmanız mümkün. Arzu edersiniz, temayı değiştirme gibi kapsamlı bir işlem yerine duvar kağıdı, kilit ekranı ve bunun gibi unsurlarda tek tek değişiklikler de yapabilirsiniz.

Güvenlik tarafında Xiaomi Mi 11 Lite’ın önde gelen yöntemi sağ kenardaki güç düğmesine yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu oluyor. Bu birimin tepkiselliği ve hızı iyi, isabet oranı da yüksek. Ekran kilidini hızlı biçimde geçmeyi istiyor. Ayrıca ön kamera yardımıyla yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme: Kamera

Mi 11 Lite’ın arkasında üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera 64 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram açıklığı, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 8 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera ve 5 megapiksel, f/2.4, otomatik odak özellikli makro lens bulunuyor. Çift renkli, çift LED flaş da arkadaki hoş görünümlü kamera modülünü tamamlıyor. Ön tarafta ise, ekranın sol üst köşesindeki deliğe yerleştirilmiş, 16 megapiksel, f/2.5 selfie kamera yer alıyor.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Xiaomi Mi 11 Lite ile çekilen fotoğraflar ve videolar hakkında yorum yapmadan önce Kamera uygulamasına değinelim. Aslında birçok akıllı telefonda görmeye alıştığımız kamera uygulamalarına benzer tarzda bir düzen mevcut. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, kamera değiştirme kontrolü, Galeri kısayolu, çekim modları, yakınlaştırma kontrolü mevcut. Diğer kenarında ise hızlı kontroller, HDR, flaş ve Ayarlar kısayolu mevcut. Ayarlar bölümü sade tutulmuş ve kullanışlı görünüyor. İlginçtir ki, Xiaomi Makro modunu çekim modları arasına değil, Ayarlar içine yerleştirmiş. Seçtiğiniz çekim moduna göre buradaki ayarlar farklılaşıyor. Görüntü oranı, zamanlayıcı gibi kontroller de Ayarlar penceresine gizlenmiş.

xiaomi mi 11 lite inceleme

Çekim modları çubuğunda parmağınızı sürükleyip Daha fazla bölümüne geldiğinizde, burada ekranın tamamını dolduran farklı çekim modlarını göreceksiniz. 64 modu 64 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmenize izin veriyor. Özellikle detaylı manzara fotoğrafları çekmek için bu modu kullanabilirsiniz. Belgeler ise belge taramaları için özel olarak eklenmiş. Klon modu, kendinizi bir fotoğraf veya video karesi içine birden fazla şekilde ekleyerek eğlenceli işler çıkarmanıza izin veriyor. Bunun gibi farklı birçok mod var. Pro moduna ise çekim modları çubuğu içinde ayrı bir yer verilmiş. 64 megapiksel için özel bir kestirme varken bu modda RAW formatında fotoğraflar çekmenize de izin veriliyor.

Mi 11 Lite varsayılanda 16 megapiksel fotoğraflar çekiyor. Piksel birleştirme sayesinde sensöre daha fazla ışık toplanıyor, bu da düşük ışıkta daha iyi sonuçlar veriyor. Gerçekten de, Mi 11 Lite düşük ışıkta iyi işler çıkarıyor. Kumlanma etkisi gözle görülür olsa da kabul edilebilir seviyelerde, pozlama da dengeli şekilde ayarlanmış. Ancak düşük ışıkta çekim yaparken telefonu mümkün olduğunca titretmemeye bakın. Portre çekimlerinde genel olarak tatmin edici olan Mi 11 Lite, yapay zekâ desteği sayesinde çekimlerin parlaklık ve renk canlılığını zenginleştirebiliyor. Yapay zekâ ayarı açıkken çektiğimiz fotoğrafların özellikle renk canlılığı açısından daha iyi olduğunu gördük. Normalde çekilen fotoğraflarda renkler biraz daha solgun görünüyor. Yapay zekâ modu bunu sahneye göre telafi ediyor. Ultra geniş kameranın da renk sıcaklığı ana kameranınkine göre daha yüksek, biraz daha sıcak tarafa doğru kayıyor. Bunun dışında ultra geniş kamera, özellikle manzara çekimlerinde veya birden fazla kişinin bir arada olduğu grup fotoğraflarında işinize yarayacaktır.

Mi 11 Lite’da özel bir telefoto kamera yok. Ancak dijital yakınlaştırma ile 2 kat yakınlaştırmayı fazla bir kalite kaybı olmadan, yeterli biçimde yapıyor. Makro çekimlerde otomatik netleme biraz yetersiz, bu nedenle ekrana dokunarak elle netleme yapmanız gerekebilir. Süjeye daha yakın mesafeden çekimler için eklenmiş Makro kamera başarılı. 5 megapiksel çözünürlük desteğinin bulunması normale göre daha yüksek çözünürlüklü makro fotoğraflar demek. Üstelik sabit yerine otomatik odak kullanılması, hareket alanını biraz daha genişletiyor. Çekim yaparken mümkün olduğu kadar telefonu titretmemeye bakın.

Önde yer alan 16 megapiksel selfie kamera genel olarak iyi sonuçlar veriyor. Ortamdaki ışık şiddeti yeterli olduğunda gayet canlı ve parlak selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak düşük ışıkta görüntüde pürüzsüzleştirme biraz fazla biçimde uygulanıyor gibi görünüyor.

Video tarafına geldiğimizde, Mi 11 Lite ile saniyede 30 kare hızında 4K video kaydı yapabilirsiniz. Bu modda çekim yaptığımızda elde ettiğimiz sonuçlar gayet tatmin edici. Telefonu titretmenin getirdiği belirli bir hareket etkisi var, ama bu, rahatsız edici seviyede değil. Daha durağan videolar isteyenler için saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD formatında sabit video çekim imkanı da bulunuyor. Ön kamera ile de 1080p video kaydı yapabilirsiniz. Bu çekimlerde de durağanlık iyi seviyede. Ses kalitesi ise ortalamayı geçmiyor. Ortam gürültüsü biraz fazla şekilde videoya yansıyor. Konuşmaların kaydında ise tiz biraz daha fazla ön planda görünüyor.

Xiaomi Mi 11 Lite inceleme: Sonuç

Xiaomi Mi 11 Lite ilk bakışta klasik bir orta segment Android telefonu gibi görünse de, onu diğerlerinden ayıran birçok özellik var. Öncelikle sıradan tasarımını ince kenar profili ve hafif gövdesiyle sıkıcı olmaktan kurtarıyor. Bu iki unsur Mi 11 Lite’ı kullanmayı gerçekten daha zevkli hâle getiriyor. Öte yandan Xiaomi, malzeme seçimini de iyi yapmış. Full HD+ çözünürlüklü AMOLED ekranı, telefonun sınıf ortalamalarının üstünde parlaklığı ve görüntü kalitesiyle farklı ortamlarda ve senaryolarda iyi bir kullanım imkanı sağlıyor. Stereo ses sistemi de yeteri kadar güçlü ve telefonun, özellikle multimedya tarafında olmak üzere, kullanıcı deneyimini artırıyor.

Snapdragon 732G işlemci gerek günlük işlerde gerek oyun tarafında fazlasıyla tatmin edici. Pil kapasitesi günümüzün standartlarının biraz altında kalmaya başladı, ancak normal yoğunlukta kullanımda bir günü çıkarmak için fazlasıyla yeterli olacaktır. MIUI 12 kullanıcı arayüzünün iyi yanları da var, gereksiz yanları da var. Ancak genel olarak kullanıcıların işine yarayacak birçok araç var. Tema desteği sayesinde size uyan, hoşunuza giden bir görünüm ve düzene illâ ki kavuşacaksınız.

Kameraları ile Mi 11 Lite segmentinin ortalamalarının üstüne çıkmayı başarıyor. Her ortamda yeteri kadar tatmin edici fotoğraflar ve videolar çekiyor. Özel günleriniz için de Mi 11 Lite’ın kamera sistemi yeterli olacaktır.

Sonuç olarak Xiaomi Mi 11 Lite, 3500-4000 TL arasındaki fiyatına karşın genel olarak yüksek bir performans sunan Android telefonu. Son zamanlarda gördüğümüz, fiyat-performans oranı en oranı en yüksek Android telefonlardan bir tanesi olduğu yorumunu yapabiliriz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER