DosyaManşetler

macOS Monterey için henüz eksik olan özellikler: Public Beta veya Intel Mac’lerde bunlar yok

macos monterey

Apple, ilk macOS Monterey public beta, yani herkese açık beta sürümünü bu hafta içinde yayınladı. Böylelikle sonbaharda destekleyen cihazı bulunan birçok Mac kullanıcısının tanışacağı yenilikleri şimdiden test etme imkanınız var.

Kullanıcılar macOS 12 ile gelecek birçok yeniliği bu herkese açık beta sürümünde görebiliyor, ancak eksik olan önemli bir özellik var. O özellik de Evrensel Denetim, yani Mac’in izleme dörtgeni veya faresini diğer Mac bilgisayarlarında veya iPad’lerde kullanma imkanı. Apple’ın geçen ayki WWDC 2021 açılış konuşması yayınında bunun bir sunumunu görmüştük. Bu özellik Apple’ın cihazların birlikte çalışmasını sağlayan Devamlılık ve Handoff gibi diğer özelliklerinden de yararlanıyor.

Ayrıca Evrensel Denetim, Sidecar adı verilen ve Mac ile birlikte iPad’i ikinci ekran olarak kullanmaya izin veren özellikle de benzerlikler taşıyor.

Daha önce kayıtlı Apple geliştiricileri de, sahip oldukları betalar dahilinde Evrensel Kontrol özelliğine erişemediler. Ancak muhtemelen bu yılın ilerleyen zamanlarında, macOS 12 Monterey genel dağıtıma çıkmadan önce bu özelliği test etme imkanı doğacaktır.

Apple M1 işlemcili Mac’lere özel macOS Monterey özellikleri

Apple’ın bahsetmediği bir şey daha var; o da macOS Monterey’in Apple Silicon kullanıcılarına (Intel tabanlı Mac’ler yerine Apple M1 işlemcili Mac’lere sahip olanlar) oldukça fazla ek özellik sunacağıdır.

Bu, Mac sahiplerini yeni M1 tabanlı modellere çekmek için açık bir neden olsa da, Intel işlemcili bazı yeni Mac’lerin hâlâ piyasada ve sahiplerinin sayısının da yüksek olduğu için Apple bu konuda fazla konuşmamış olabilir. Üstelik Intel Xeon işlemcili iMac’lerin ve Mac Pro’ların da yolda olduğu söyleniyor.

Apple’ın macOS Monterey ilk bakış sayfalarında, macOS Monterey çalıştıran Intel tabanlı Mac’lerde bulunmadığını belirttiği tüm özellikleri bulabilirsiniz. Bu özelliklerin çoğu M1’in nöral motorunu kullanıyor olmalıdır. İşte o özellikler:

macOS Monterey ile gelecek olan Portre Modu

iPhone’daki Portre modundan ilham alınarak geliştirilen ve gücünü M1 çipten alan bu yeni video efekti, arka plana değil size odaklanıyor.

Fotoğraflarda Canlı Metin

Mac’iniz şimdi herhangi bir görseldeki metinle etkileşime geçmenize imkan veriyor. Bir adrese tıklıyorsunuz, adres Harita’da açılıyor. Görseldeki telefon numaralarını arayabiliyor, kaydedebiliyor ve bu numaralara mesaj gönderebiliyorsunuz. Metni kopyalayıp yapıştırabiliyorsunuz. Tıpkı diğer tüm metinlerde yaptığınız gibi. Üstelik görsellerdeki kişisel ayrıntılar ve bilgiler asla aygıtınızdan dışarı çıkmıyor.

Tamamen yeni bir şehir deneyimi

Yolların, mahallelerin, binaların, ağaçların çok daha ayrıntılı görüntüleriyle şehirleri keşfedin. Golden Gate Köprüsü gibi etkileyici yapıları üç boyutlu olarak hem açık hem de koyu mod haritalarda ziyaret edin.

İnteraktif yerküre

Dünya’nın doğal güzelliklerine kapsamlı ve interaktif yerküreden bakın. Sıradağları, çölleri, yağmur ormanlarını, okyanusları ve daha fazlasını zenginleştirilmiş detaylarla keşfedin.

macos monterey
macOS Monterey ile birlikte M1 Mac’lere gelecek interaktif yerküre özelliği

Cihazda dikte

Klavye diktesi, cihazınızı kullandıkça iyileşir ve zamanla kişiselleşir. Cihaz üzerinde dikte, tüm işlemleri tamamen çevrimdışı gerçekleştirerek gizliliğinizin korunmasına yardımcı olur. Aramada dikte, sunucu tabanlı dikte kullanır.

Sürekli dikte

Cihaz üzerinde dikte ile, herhangi bir uzunluktaki metni herhangi bir zaman aşımı olmaksızın dikte edebilirsiniz (önceden 60 saniye ile sınırlıydı).

Nöral ağ tabanlı metinden konuşmaya çeviri için daha fazla dil desteği

En yeni nöral metin-konuşma sesleri artık daha fazla dilde mevcuttur: İsveççe (İsveç), Danca (Danimarka), Norveççe (Norveç) ve Fince (Finlandiya).

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER