Eğlence

Wordle nedir, Türkçe versiyonu nerede bulunur, nasıl oynanır?

wordle nedir

Eğer Twitter’ı aktif biçimde kullanıyorsanız, son zamanlarda takip ettiğiniz bazı kişilerin yeşil, sarı ve gri renklerde kutucuklardan oluşan paylaşımlar yaptığını görürsünüz. Bu paylaşımlar onların Wordle oyun skorlarını gösteriyor ve seçilen günün kelimesini kaç tahminle bildiklerini gösteriyor. Peki, giderek daha popüler hâle gelen ve geçtiğimiz günlerde New York Times’ın satın aldığı Wordle nedir, nasıl oynanır, Wordle Türkçe oyunu nerede bulunur gibi soruların cevapları bu dosya niteliğindeki yazıda yer alıyor.

Wordle oyunu nerede oynanır?

Wordle oyunu web tabanlı bir oyun, oynamak için herhangi bir uygulama indirmeniz gerekmiyor. Ancak son zamanlarda Android ve iOS için çeşitli kopya oyunları çıkmaya başladı ve bunların bazıları kötü niyetli yazılımlar içerebiliyor. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.

wordle nedir

Wordle’ı mobil veya masaüstü internet tarayıcısından www.powerlanguage.co.uk/wordle/ adresine girerek oynayabilirsiniz. Gece yarısına kadar zamanınız var, her gün günün kelimesi yeniden belirleniyor, bu da 24 saat boyunca oynayabileceğiniz yeni bir oyunun olduğu anlamına geliyor. Bu da her bir oyunun bir günlük süresinin olduğunu gösteriyor. İsterseniz gün içinde belirli aralıklarla tahminde bulunarak bulmacayı tamamlayabilirsiniz. Bulmacayı çözmeye çalıştığınız internet tarayıcısı sekmesini veya tarayıcıyı tamamen kapatsanız bile, oyundaki ilerlemeleriniz kaybedilmiyor.

Wordle Türkçe oyunu var mı, nerede oynanır?

Evet, bu popüler oyunun Türkçesi de yapıldı. f.github.io/world-tr/ veya wordleturkce.com adresine giderek Wordle Türkçe oyununu oynayabilirsiniz.

Wordle nasıl oynanır?

Wordle oyununda her gün beş harfli bir kelime belirleniyor ve o kelimeyi 6 denemede bulmanız gerekiyor. Her tahmin 5 harfli doğru bir kelime olmalı. Tahmininizi yazın ve Enter tuşuna basın.

wordle nedir

Her tahminden sonra kutucukların renkleri, tahmininizin yakınlığına göre değişecektir. Örneğin, ABONE kelimesi tahmininde bulundunuz. A harfi günün kelimesinde var ve doğru yerde. Bu durumda A harfi yeşil renkte yanacaktır. GİZEM kelimesini tahmin ettiğiniz, İ harfi sarı renkte yanacaktır. Bu durumda günün kelimesinde olduğu, ancak yerinin yanlış olduğu anlaşılacaktır. Eğer yazdığınız tahminde yer alan herhangi bir harf, günün kelimesinde yoksa, o harf gri renkte gösterilecektir.

Aşağıdaki ekran görüntülerinde gördüğünüz gibi, tahmin edilen doğru ve yanlış harfler ve bunun sonucunda bulmacaların sonuçları görünüyor.

Başlangıçta günün kelimesini altı tahmin sonucunda bulabilir veya bulmacayı çözmekte başarısız olabilir. Ancak zaman geçtikçe oyunu ve stratejiyi kavrayacak ve her geçen gün isabet oranınızı yükselteceksiniz. Size tavsiyemiz, oynadığınız dile göre, o dilde en çok kullanılan harfleri tercih etmeniz olacaktır. Scrablle oyununa aşina olanlar bilirler, sık kullanılan ve sayıca fazla olan harflerin puanları düşüktür. M, S, A, E gibi Türkçede sık kullanılan kelimeleri içeren tahminlerle bulmacayı çözmeye başlayabilirsiniz.

wordle nedir

Twitter’da görülen renkli Wordle kutucuklarının anlamı nedir?

Oyunu çözenler, kaç tahminde ve harf isabetiyle çözüme gittiklerini Twitter’da veya başka paylaşım ortamlarında herkese açıklayabiliyor. Bu paylaşımlarda günün kelimesi görülmüyor, ancak sizin bu oyunda ne kadar usta olduğunuz ortaya çıkıyor. Eğer aşağıdaki tweetlerde görüldüğü gibi altı kutucuk dizisi alt alta dizilmişse, bu durum bulmacaların altıncı tahminin sonunda çözüldüğü anlamına geliyor. Her bir tahminde ne kadar harfin, doğru yeriyle birlikte tahmin edildiği de renkli kutucuklarla gösteriliyor.

Wordle ile ilgili bilmeniz gereken başka detaylar

Wordle oyunu popüler hâle geldikçe farklı versiyonları çıkıyor. Renk körleri için yüksek kontrastlı bir versiyon varken oyunun koyu modu da mevcut. İngilizce veya Türkçe versiyonda sağ üst köşedeki dişli simgesine girerek Ayarlar sayfasını açabilirsiniz. Burada Koyu Tema ve Renk Körü modu seçenekleri mevcut. Ayrıca Zor Mod olarak adlandırılan, ortaya çıkan herhangi bir ipucunun sonraki tahminlerde kullanılmasını gerekli kılan bir mod da mevcut.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER