Teknoloji

Microsoft, Windows Terminal uygulamasına yapay zekâ destekli sohbet botu ekliyor

windows terminal

Dijital dünyada teknoloji devi Microsoft, Windows Terminal uygulamasına doğal dil işleme yeteneğine sahip bir yapay zeka (AI) sohbet botu eklemeyi planladığını duyurdu. Bu, Microsoft’un Windows özelliklerine AI destekli özellikler eklemeye yönelik daha da geniş çapta deneyler yapması anlamına geliyor.

Microsoft Windows başkanı Panos Panay, bugünkü bir geliştirici blog gönderisinde, “GitHub Copilot’un kullanıcıları, Terminal uygulaması içerisinde komutları önermek, hataları açıklamak ve eylemleri gerçekleştirmek üzere hem satır içi hem de deneysel bir sohbet deneyiminde doğal dil AI’den faydalanabilecekler,” dedi.

Microsoft, geliştiricilerin yazılım yazarken ve hata düzeltirken yardımcı olması amacıyla yeni bir ChatGPT benzeri asistanı duyurduktan sadece birkaç ay sonra GitHub Copilot’u Windows Terminal’e genişletiyor. Microsoft, Windows Terminal’ı 2019’daki Build etkinliğinde ilk kez duyurmuştu ve bu duyuru geliştiriciler tarafından büyük bir sürpriz olarak karşılanmıştı.

Windows 10’da popüler bir araç olan Windows Terminal, Microsoft tarafından geçtiğimiz yıl Windows 11’in varsayılan komut satırı deneyimi olarak belirlendi. Şimdi geliştiriciler, Komut İstemi’ni başlatmaya çalıştıklarında Windows Terminal ile karşılaşıyorlar. Microsoft, son birkaç yıl boyunca Windows Terminal’e yeni özellikler eklemeye devam etti. Windows Terminal uygulaması, çoklu sekme desteği, renkli temalar, özelleştirme seçenekleri ve tam GPU tabanlı metin renderlama ve emoji desteği gibi özellikler içeriyor.

Microsoft, GitHub Copilot AI’yi WinDbg debugger gibi kendi geliştirici araçları üzerinde denemeye başladığını da belirtti. Kullanıcı modu uygulamalarını, aygıt sürücülerini ve hatta Windows’u hata ayıklamak için sıklıkla kullanılan WinDbg, Windows’un ürettiği bellek dökümlerini analiz etme yeteneği sayesinde Mavi Ekran (BSOD) hatalarını gidermek için IT yöneticileri tarafından popüler bir araçtır.

Bunun yanında, Windows Terminal veya WinDbg üzerindeki gelecekteki AI deneylerini denemek isteyenlerin, erişim sağlamak için GitHub Copilot Sohbet listesinde olmaları gerekecek. Bu hafta düzenlenen yıllık Build geliştiriciler konferansında bir dizi AI ile ilgili duyuru kapsamında Microsoft, Windows 11’e de bir Windows Copilot ekliyor.

Sonuç olarak, bu adımlarla Microsoft, yapay zekâ ve doğal dil işleme teknolojilerini daha etkin bir şekilde entegre etmeyi ve geliştiricilere ve son kullanıcılara daha zengin bir deneyim sunmayı hedefliyor. Bu tür yeniliklerin, Microsoft’un yazılım ve hizmetlerine olan ilgiyi artıracağı ve kullanıcıların daha etkili ve verimli bir şekilde çalışmalarına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER