Teknoloji

Windows 95 anılarınızı bu özel emülatör ile tazeleyin

windows 95

Windows 95 işletim sistemi bundan yirmi bir yıl önce bir ağustos günü büyük bir hayran kitlesinin coşkusu eşliğinde dünyaya tanıtılmıştı. Birçoğumuzun bilgisayarla tanışması Windows 95 eşliğinde gerçekleşmişti.

Şimdi Windows 95 emülatörü ile o eski günleri yad edebilirsiniz. İskoçya’nın Aberdeen Üniversitesi’nde öğrenci olan Andrea Faulds tarafından hazırlanan emülatör internet tarayıcısı içinden çalışıyor. Emscripten ve DOSBox kullanan emülatör eskinin 95 deneyimini yaşamayı sağlıyor.

Faulds’un web sitesinde yazılana göre, öğrenci projeye nostalji yaşamak için başlamış, çünkü bunu eğlenceli bulmuş. Bu emülatör sayesinde kullanıcılar başlat menüsü veya görev çubuğu gibi birçok iyi bilinen Windows unsurlarının ilk doğduğu zamanlardaki deneyiminin tadına bakmış olacaklar.

Ne var ki, bu emülatörü tamamen eğitim amaçlı olarak yazdığını, Windows kontrollerinin hepsinin haklarının yazılıma ait olduğunu ve emülatörü kullananların bu hakları ihlâl edip etmeyeceğinden emin olmadığını söylüyor. Yani öğrenci kendisini hukuki açıdan da garanti altına almaya çalışıyor.

Faulds, Microsoft’un Windows 95’i ticari ürün olarak satmadığını, lisanslamadığını ve hatta desteklemediğine dikkat çekiyor. Destek 31 Aralık 2001’de sonlandırılmıştı. Buna rağmen işletim sisteminin hâlâ telif hakları yasasıyla sıkı şekilde korunuyor olabileceğini belirtiyor.

Anlayacağınız, eğer Microsoft’tan bir uyarı gelirse, Faulds’un bu emülatörü hemen kaldıracağını söylüyor. Bu nedenle elinizi çabuk tutun ve emülatörü kaldırılmadan deneyin. Bu arada söz konusu emülatör sayfasının açılmasında epey yavaşlık var gibi görünüyor. Muhtemelen gösterilen yoğun ilgiden dolayı sunucuda yavaşlık oluşuyor.

İLGİLİ HABERLER