Teknoloji

Windows 11’e çok yakında yeni akıllı toplantı özellikleri geliyor

windows 11

Microsoft, doğrudan Windows 11 üzerinde çalışacak yeni akıllı toplantı özellikleri oluşturuyor. Arka plan gürültüsünü bastırma, göz teması, çerçeveleme ve arka plan bulanıklığını iyileştirecek dört yeni özellik yakında geliyor. Bu yeni özellikler ilk olarak Qualcomm işlemcili cihazlara gelecek, toplantılarda video ve sesi iyileştirmek için nöral işlem birimi (NPU) çiplerinden yararlanacak.

Microsoft Teams zaten bir gürültü bastırma özelliğine sahip olsa da, Voice Focus özelliği Windows 11’de yerleşik olarak bulunacak. Bu, toplantılar ve aramalar sırasında istenmeyen sesleri otomatik olarak kaldırabilecek. Microsoft’un göz teması özelliği, Surface Pro X ile sınırlı olmak yerine uyumlu cihazlarda daha geniş bir alana yayılıyor.

Göz teması, her zaman kamerayla göz teması kuruyormuş gibi görünmenizi sağlamak için bir video görüşmesinde gözlerinizin nereye baktığını otomatik olarak ayarlamak için yapay zekâdan yararlanıyor. Eğer ekrandaki notları okuyorsanız ve kamera lensi ekranın yan tarafındaysa veya bir toplantı sırasında bir yandan TV’de bir şeyler izlemeye çalışıyorsanız, bu özellik sizin için epey kullanışlı olacaktır.

windows 11

Ayrıca Microsoft, Windows 11’e doğrudan otomatik çerçeveleme ve portre arka plan bulanıklığı ekliyor. Otomatik çerçeveleme, bir video görüşmesi sırasında; ister ayağa kalkın ister hareket edin, her zaman odakta olmanızı sağlar. Portre arka plan bulanıklığı seçeneği ise, genellikle video konferans uygulamalarında bulunan ve dikkat dağıtan arka plan bulanıklaştırma efektleri yerine bir görüntülü arama sırasında her zaman odakta olmanızı mümkün kılar.

Windows için çalışan baş grup ürün müdürü Paul Barr, “İnsanların iyi görünmesi ve herkesin meşgul ve üretken olabilmesi için toplantıları en iyi nöral işlem birimi (NPU) olan cihazlarda yapmaktan heyecan duyuyoruz.” dedi. “Bu yapay zekâ özellikleri bir cihazda yerel olarak çalıştığından, Windows 11 uygulamalarında minimum performans veya pil ömrü talepleri ile kullanılabiliyor ve gizliliğinize saygı göstereceklerine güvenebilirsiniz.”

windows 11 yeni toplantı özellikleri

Cihazların bu yeni Windows 11 özelliklerini kullanmak için bir sinirsel işlem birimine (NPU) ihtiyacı olacak. Bu da ilk olarak Qualcomm’un 8cx Gen 3 işlemci platformu tarafından desteklenen Lenovo’nun yeni ThinkPad X13’lerinde görünecekleri anlamına geliyor. Barr, “Bu yeni çipler, bu olağanüstü özellikleri, işleri halletmek için kullandığınız işlem gücünden uzaklaşmadan Windows üzerinden cihazınıza sunabileceğimiz anlamına geliyor.” dedi.

Bu özelliklerin çoğunun ARM olmayan cihazlarda görmemiz pek olası değil gibi duruyor. Qualcomm’un yongaları, sistem performansını veya pil ömrünü etkilemeden burada sözü edilen işlemleri yapmada idealdir. Yine de, Voice Clarity, yani Ses Netliği özelliği ilk olarak nisan ayında Surface Laptop Studio’da çıkacak.

Voice Clarity, yankıyı ortadan kaldıracak. Bu da Teams, Discord ve Xbox gibi uygulamalar arasında eşzamanlı sesli iletişime olanak tanıyabilir. Arka plan gürültüsünü bastırmak ve sohbet ederken bir odada dolaşmanıza izin vermek için Surface Laptop Studio’da bulunan Studio Mikrofonlarından yararlanır.

Ayrıca Microsoft, ARM çiplerine dayalı ek görüntülü görüşme özellikleri planlıyor. Barr, bunların görüntülü görüşmeleri iyileştirmek için oluşturdukları yeni efektlerin yalnızca başlangıcı olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER