Teknoloji

Windows 11 uygulama mağazasında erken aşamada görünen olumlu ilerleme

windows 11 microsoft store

Microsoft’un Windows için çok fazla işlevi olmayan uygulama mağazası Microsoft Store, nihayet Windows 11 ile birlikte dikkate değer bir gelişim göstereceğinin işaretlerini veriyor. The Verge sitesine göre, bir kullanıcı arayüzündeki yenilemeler ve bazı hız iyileştirmeleri olsa da, temel değişiklik mağazaya daha fazla uygulamanın girmesi oluyor. Daha geçen hafta, Windows 11’deki Microsoft Store’da bazı popüler uygulamalar görünmeye başladı ve bu da onu daha şimdiden eskisinden daha kullanışlı hâle getirdi.

OBS Studio, Zoom, Canva, WinZip ve Adobe Acrobat Reader, Microsoft Edge tarayıcı uzantılarıyla birlikte geçen hafta Microsoft Store’a geldi. Windows 11’in beta dönemindeki bu erken girişler umut verici bir başlangıç olarak nitelendirilebilir.

Microsoft Store, Windows 11’de ve daha sonra Windows 10’da, geleneksel masaüstü uygulamalarını içerecek şekilde değişiyor. Microsoft daha önce geliştiricileri Evrensel Windows Uygulamalarıyla kısıtlamış, sonrasında paketlenmiş bazı masaüstü uygulamalarının güncellemeler için mağazasını kullanmasına izin vermişti. Artık herhangi bir uygulama mağazanın bir parçası olabilir. Bu, Microsoft’un geçen yıl piyasaya sürdüğü Windows Paket Yöneticisi ile uyumlu bir harekettir.

Microsoft’un Windows Paket Yöneticisi, ana mağazada bulunmayan Zoom ve WinRAR gibi uygulamaları sunarak 24 saatten kısa bir sürede Windows mağazasından daha iyi hâle geldi. Paket yöneticisi geçen yıldan bu yana istikrarlı bir şekilde büyüyor ve şimdi Discord, Google Chrome, Firefox ve diğer birçok popüler uygulamayı içeriyor. Bununla birlikte kullanabileceğiniz harika bir üçüncü taraf web arayüzü bile var.

Microsoft Mağazası artık Windows Paket Yöneticisi ve Microsoft deposundan uygulama yüklemek için kullanılan WinGet komutu için bir vitrin niteliğini taşıyor. Bu, önümüzdeki haftalarda mağazada daha da fazla uygulamayı göreceğimiz anlamına gelebilir. Örneğin Mozilla, Firefox’un yakında burada kullanıma sunulacağının işaretini verdi.

Sonunda Microsoft Store’da Steam veya Epic Games Store gibi rakip uygulama mağazalarını görebileceğiz. Windows şefi Panos Panay, şirketin Microsoft Store’da Steam veya Epic Games Store a’u görmeye açık olduğunu ve bunun muhtemelen başka yerlerde bulunan uygulamalara ve oyunlara bağlantı vermenin bir yolu olarak çalışacağını söyledi.

Yeni mağazanın geliştiricilere çekici gelmesinin bir kısmını, uygulamaların kendi güncelleme sistemlerine sahip olmasına izin vermesi oluşturuyor. Ayrıca alternatif ödeme platformları kullanıyorlarsa geliştiricilerin uygulamalardan elde edilen gelirin yüzde 100’ünü elinde tutmasına izin veren bir değişiklik de yapılıyor. Ancak bu değişiklik oyunlar için geçerli değildir. Microsoft’un, 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 30’dan yüzde 12’ye düşecek oyun geliri kesintisinin mağazayı ne kadar etkileyeceğini görmemiz biraz zaman alacak.

Bu yeni uygulamalar faydalı ve umut verici olsa da, daha yapılacak çok iş var. Mağaza, arama sonuçlarında hâlâ birçok sahte uygulama, rehber ve ıvır zıvır yazılımla dolu gereksiz uygulamalarla dolu görünüyor Microsoft’un mağazanın bu bölümünü temizlemesi biraz zaman alacak, özellikle geliştiriciler Microsoft Store’u o kadar uzun süre terk etti ki, bu gereksiz uygulamaların çoğu artık en iyi ücretsiz uygulamalar bölümünde gösteriliyor.

Her ne olursa olsun, Microsoft Store on yıl boyunca büyük ölçüde göz ardı edildikten sonra doğru yönde ilerlediğinin işaretlerini veriyor. Her kullanışlı ve popüler uygulamanın mağazaya gelmesi mümkün kılınırsa, bu durum favori uygulamalarınızı yüklemek için güvenilir bir ortama kavuşacağınız anlamına geliyor. Bu da uygulama yüklemek için web’de arama yapmak zorunda kalmayacak Windows kullanıcıları için büyük bir ilerleme olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER