Teknoloji

Windows 11 çok yakında hangi uygulamaların hangi donanımları izlediğini gösterecek

microsoft windows 11

Windows 11, son zamanlarda hangi uygulamaların web kameranız gibi hassas donanım parçalarına eriştiğini görmenize olanak tanıyan yeni bir gizlilik aracı sunacak. Bu özellik şu anda test ediliyor.

Gizlilik Denetimi olarak Türkçeleştirebileceğimiz adı taşıyan bu özellik ile ilgili detaylar, Microsoft’un Kurumsal ve İşletim Sistemi Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Weston tarafından Twitter’da gösterildi. Şu anda Windows 11’in yeniliklerinin ilk olarak ön izlemeye sunulduğu Dev Channel kanalında testi yapılıyor.

Bu özellik Ayarlar > Gizlilik ve güvenlik > Uygulama izinleri yolunun altında bulunuyor. Örneğin, geçen hafta hangi uygulamaların mikrofonunuza veya belki de kameranıza eriştiğini görmek için son etkinliklerin bir listesini görüntüleyebilirsiniz. Şüpheli herhangi bir etkinliği kontrol etmek için bu listeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca kişilerinize erişen uygulamalar veya konumunuz, telefon görüşmeleri ve daha fazlasıyla ilgili ayrıntılar hakkında sekmeler de bulunuyor.

Bu menü altında, kameralardan ve mikrofonlardan kişilere ve diğer tüm ayrıntılara kadar çeşitli hassas bilgiler ve özellikler ile ilgili detaylar sunuluyor. Bu, sisteminizdeki yazılımın ne yaptığına ilişkin şeffaflık açısından sahip olunması gereken kullanışlı bir bilgidir. Ayarlar’da bulunan gizlilik denetimlerini belirli aralıklarla kontrol etmek, potansiyel olarak bazı ilginç bulgular verebilir, sisteminizin çeşitli hassas alanlarına sızan bilmediğiniz uygulamaları saptayabilirsiniz.

Microsoft, konu Windows olduğunda, özellikle de Windows 10 çıktığından beri, gizlilik konusunda uzun süredir sorunlarla anılıyor. Bu nedenle, yazılım devinin bu alanda ileriye doğru olumlu bir adım attığını görmek güzel olacaktır.

İLGİLİ HABERLER