Teknoloji

Windows 11’de Dosya Gezgini için sekmeli tasarımın testleri başladı

windows 11 dosya gezgini
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un Windows 10’da Dosya Gezgini’ne sekmeli tasarımı test edip bundan vazgeçmesinin üzerinden yaklaşık dört yıl geçti. Perşembe günü yayınlanan yeni bir Windows 11 önizleme derlemesi ise buna bir şans daha verildiğini gösteriyor.

EarTrumpet geliştiricisi Rafael Rivera, geçtiğimiz mart ayında bu sekmeli Dosya Gezgini görünümünün geleceğine dair ilk ipuçlarını aktarmış, daha sonra Microsoft da bu özelliğin gelişini doğrulamıştı. Ayrıca Dosya Gezgini için yeni bir Ana ekran görünümü de Windows 11’e geliyor.

Windows Insider Blog‘daki bir yazıda, Build 25136’nın yeni bir pencere açmadan klasörler arasında ileri ve geri gezinebilmeniz için sekmeli bir Dosya Gezgini tarayıcısını test ettiği belirtiliyor. Ancak, bir Windows Insider test kullanıcısı olsanız ve PC’niz Geliştirme Kanalı derlemelerini alacak şekilde ayarlanmış olsa bile, bu testi hemen göremeyebilirsiniz. Kıdemli program yöneticisi Brandon LeBlanc’ın bir tweet’te vurguladığı gibi, özellikler kademeli olarak kullanıma sunuluyor. Görünüşe göre, daha fazla test kullanıcısı için bu özelliği etkinleştirmeden önce mevcut kullanıcılardan gelen geri bildirimleri bekleyecekler.

Öte yandan test edilmekte olan tasarımda, önce Ana Sayfa düğmesini, ardından OneDrive bulutla senkronize edilmiş klasörlerinizi, ardından hızlı erişim için sabitlediğiniz klasörleri listeleyen deneysel bir sol gezinme paneli yer alıyor. Bunların altında Bu Bilgisayar ve Ağ sürücüleri bulunuyor. Test ile ilgili olarak Microsoft, “Gezinme bölmesinde varsayılan olarak bulunan bilinen Windows klasörleri, bu görünümün bilgisayarınızın sürücülerine odaklanmasını sağlamak için artık Bu Bilgisayar altında görüntülenmiyor.” diyor.

Microsoft’un bu derlemede test ettiği bir diğer büyük özellik, Windows 11 görev çubuğundaki widget’lara daha dinamik içerikler getiriyor. Microsoft, Hava Durumu widget’ını canlı güncellemelerle birlikte, Windows 11’deki görev çubuğuna kısa süre önce geri yükledi. Ancak şimdi otomatik olarak yenilenen içeriği spor ve finans widget’ları ile son dakika haber uyarıları için test ediyor.

windows 11 media player

Güncellenmiş NotePad uygulaması test ediliyor

Bu arada yine perşembe günü Microsoft, ARM64 cihazları için yerel desteğe ve ekran okuyucular, metin ölçekleme ve erişim anahtarları gibi yardımcı teknolojilere desteğe sahip güncellenmiş bir NotePad uygulamasının test edilmekte olduğunu duyurdu. Test için tüm Insider üyelerine sunulan bir Media Player güncellemesi, CD oynatma desteği ekledi. Ayrıca kullanıcıların arşivlerini tarihe göre düzenlemelerine olanak sağlayan yeni bir filtreleme özelliği ekledi.

İLGİLİ HABERLER