Teknoloji

AB, Windows kullanıcılarını Bing’den kurtarıyor

windows 11

Microsoft, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki (AEA) Windows 11 kullanıcıları için önemli bir güncelleme yayınlıyor. Bu güncelleme, kullanıcılara Bing web aramasını devre dışı bırakma, Microsoft Edge’i kaldırma ve hatta Google gibi özel web arama sağlayıcılarını Windows Arama arayüzüne ekleyebilme olanağı sunuyor.

Bu değişiklikler, Microsoft’un işletim sistemini Avrupa Komisyonu’nun Dijital Pazarlar Yasası’na uyumlu hale getirmek için yapması gereken ana düzenlemelerin bir parçası. 2024 Mart’ında yürürlüğe girecek olan bu yasa, Microsoft’a, kullanıcılara işletim sistemlerinde, sanal asistanlarda veya web tarayıcılarında önceden yüklenmiş uygulamaları kolayca kaldırma veya varsayılan ayarları değiştirme imkanı sunma zorunluluğu getiriyor. Bu düzenleme ayrıca, anahtar hizmetler için seçim ekranları sağlanmasını da içeriyor.

Windows 11’de hangi uygulamaların sistem bileşenleri olduğunu açıkça işaretlemenin yanı sıra, Microsoft aşağıdaki uygulamaların kaldırılabilmesine olanak sağlıyor:

  • Kamera
  • Cortana
  • AEA’da Microsoft Bing tarafından sunulan Web Arama
  • AEA’da Microsoft Edge
  • Fotoğraflar
windows 11

Yalnızca AEA’daki Windows 11 kullanıcıları, Microsoft Edge’i ve Bing destekli web aramayı Windows Aramadan tamamen kaldırabilecek. Microsoft, bu ek işlevselliği yalnızca AEA pazarlarına sınırlı tutarak kurallara uyum sağlıyor. “Windows, cihaz kurulumu sırasında müşteri tarafından seçilen bölgeyi kullanarak PC’nin AEA’da olup olmadığını belirliyor,” diye açıklıyor Microsoft bir blog gönderisinde. “Cihaz kurulumunda bir kez seçildikten sonra, DMA uyumluluğu için kullanılan bölge, PC sıfırlanmadıkça değiştirilemez.”

AEA pazarlarında, Windows 11 kullanıcıları Windows Arama’ya özel arama sağlayıcıları ekleyebilecek. Bu, Google gibi arama sağlayıcılarının ana Windows Arama arayüzünü kendi özel web aramaları ile genişletmelerine olanak tanıyacak.

Microsoft, AEA’daki makinelerde Bing sonuçlarını kaldırmaya izin verecek, böylece Google kendi arama sonuçlarını sağlayabilir ve bir kullanıcı Bing’i kaldırmışsa etkin olarak varsayılan olabilir. “Kullanıcı birden fazla arama sağlayıcısı yüklediyse, Windows Arama açıldığında son kullanılanı gösterecek,” diye açıklıyor Windows’ta ortak grup ürün müdürü Aaron Grady.

Microsoft, Windows 11’in Release Preview sürümünde perşembe günü bu yeni değişiklikleri test etmeye başlıyor ve Windows 10’a yönelik ek değişiklikleri “daha sonraki bir tarihte” bir Release Preview testinde önizleme planları yapıyor. Her iki işletim sistemi de 2024 Mart 6’sına kadar AB’nin Dijital Pazarlar Yasası ile uyumlu hale getirilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER