Teknoloji

Windows 10X sadece katlanabilir cihazlarla sınırlı kalmayacak

windows 10x
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft yakında çıkacak Windows 10X işletim sistemi için hazırladığı bir dahili tasarım dokümanını yanlışlıkla yayınladı. WalkingCat tarafından dikkat çekilen bu doküman, kısa süre için internet üzerinden erişime açık kaldı.

Tasarım dokümanı, Microsoft’un Windows 10X işletim sistemiyle ilgili planları hakkında daha fazla detay elde etmemizi sağlıyor. Yazılım devi Windows 10X’i Surface Neo donanımını çalıştıracak işletim sistemi olarak duyurmuştu. Ancak aynı zamanda benzer çift ekranlı cihazları da çalıştıracak.

Microsoft şimdiye kadar sadece Windows 10X’in katlanabilir ve çift ekranlı cihazlar için çalışacağını söylemişti. Aynı zamanda hem Başlat menüsü hem de görev çubuğunda yaptığı bazı düzenlemeleri göstermişti. Ancak şimdi şirketin bu değişiklikleri geleneksel dizüstü bilgisayarlara da getirmeyi planladığını öğreniyoruz. “Hem kapaklılar hem de katlanabilirler için; görev çubuğu, modelde bazı alternatifler oluşturmak için çekilebilecek bir dizi “kaldıraç” ile aynı temel model olacaktır.” ifadesi kullanılıyor.

Windows 10X’te Microsoft, Başlat menüsünü Başlatıcı olarak nitelendiriyor. Bu bölümde yerel aramaya biraz daha fazla odaklanılıyor. Dokümanda, “Arama, web sonuçları, kullanılabilir uygulamalar ve cihazınızdaki belirli dosyalarla sorunsuz bir şekilde entegre edilmiştir.” deniliyor. Ayrıca “Önerilen içerik, en sık kullanılan ve en son kullandığınız uygulamalara, dosyalara ve web sitelerine göre dinamik olarak güncellenir.” ifadesi geçiyor.

Windows 10X aynı zamanda Windows Hello yüz tanıma odaklı kimlik doğrulama deneyimini iyileştirecek. Windows 10X dokümanında, “Ekran açıldığında hemen bir kimlik doğrulama durumuna geçersiniz. Windows 10’da ise kimlik doğrulaması yapmadan önce kilit perdesini kapatmanız gerekir.” ibaresi kullanılıyor. “Aygıtı uyandırdıktan sonra, Windows Hello Face kullanıcıyı anında tanır ve anında masaüstüne geçer.”

Sızan dokümanın bir yerinde Microsoft, “Modern Dosya Gezgini”nden de bahsediyor. Şirket uzun zamandır geleneksel Dosya Gezgininin daha modern bir Evrensel Windows Uygulaması versiyonu üzerinde çalışıyordu. Bu yeni uygulama en sonunda Windows 10X ile çıkacak gibi görünüyor. Dokunmatik ekran dostu olacak bu uygulama Office 365, OneDrive ve diğer bulut servislerinde depolanan dokümanlar için de kolay erişim sağlayacak.

Microsoft, Windows 10X’te Aksiyon Merkezi de olarak adlandırılan bildirim merkezini ve hızlı ayarları da basitleştiriyor. Bu sayede kritik cihaz ayarlarına daha hızlı erişim sağlanacak ve pil ömrü gibi bazı önemli bilgilerin gösterimine öncelik verilecek. Windows 10X burada özelleştirme imkanı da sunacak. Ancak Wi-Fi, hücresel veri, Bluetooth, uçak modu, döndürme kilidi ve projeksiyon varsayılan hızlı ayarlar olarak kalacak.

Office tarafında ise Microsoft Windows 10X için Evrensel Windows Uygulaması yerine Windows Office’in geleneksel Win32 versiyonlarına ve Office.com‘dan PWA web versiyonlarına öncelik veriyor. Microsoft’un Office Mobile uygulamalarının evrensel Windows uygulamaları var, ancak şirket geçen yıl bunların geliştirme çalışmalarını askıya almıştı. Görünüşe göre gelecek yıl, 2020’nin sonlarında piyasaya çıkacak Surface Neo’da Windows 10X dağıtılmadan önce, Office’in web versiyonlarına önemli yatırımın yapıldığını göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER