Teknoloji

Microsoft dokunma uyumlu Windows 10 Office uygulamalarını beklemeye aldı

microsoft office
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft dokunma uyumlu Office uygulamaları üzerinde çalışmaya beş yılı aşkın bir süre önce Windows 8.1 için başlamıştı. Dokunmatik ekranlı tablet ve dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan uygulamalarla Word, Excel ve PowerPoint deneyimini hızlı ve hafif biçimde yaşamak mümkün hâle gelmişti. Microsoft söz konusu uygulamaları Windows 10 döneminde de düzenli olarak güncellemişti. Ancak Windows 10 Mobile üzerindeki çalışmalarını durduran yazılım devi, dokunma uyumu Windows 10 Office uygulamalarını da beklemeye aldı.

Uygulamalar tamamen sonlandırılmasa da; şirket, en azından şu an için, bu uygulamalar için yeni özellikler geliştirmeyecek. Konuya ilişkin olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Hâlihazırda uygulamalarımızın iOS ve Android versiyonlarını geliştirmeye öncelik veriyoruz. Windows kanadında ise önceliğimiz uygulamaların Win32 ve web versiyonlarında.”

Evrensel Windows uygulamalarının Windows 10 ve şirketin çevrimiçi mağazasındaki yerlerini düşününce önceliklerin yeniden şekillendirilmesine çok da şaşırmamak gerekiyor. Dokunma uyumlu Office uygulamaları, bir dönem geliştiricilerin evrensel Windows uygulamaları hazırlamaları durumunda neler yapabileceği konusunda iyi bir örnek teşkil ediyordu. Ancak artık Microsoft geliştiricilerin mevcut masaüstü uygulamalarını paketleyip mağazaya yerleştirmesine izin veriyor. Geliştiricilere evrensel Windows uygulamaları hazırlamaları için bir teşvikte bulunmayan şirket, kendi tercihiyle de geleneksel masaüstü uygulamalarının masaüstü Windows cihazlarındaki güçlü konumunu koruyacağını gösteriyor.

Microsoft hâlihazırda dokunma uyumlu uygulamaları HoloLens ve Surface Hub 2 gibi cihazlarda kullanıyor. Şirketin Office uygulamalarının web versiyonlarını, dokunma uyumlu uygulamaların yerini almaya yönelik adaylar olarak gördüğü de alınan kararla anlaşılıyor. Tarayıcı standartlarının gelişmesiyle birlikte web uygulamalarının da geleneksel uygulamalara yakın bir deneyim sağlaması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER