Teknoloji

Wikipedia Google Çeviri ile makalelerini daha çok dile yayacak

wikipedia google translate

Ülkemizde çok uzun süredir yasaklı olan Wikipedia, dünyadaki tüm bilgiyi gezegende yaşayan herkes için daha erişilebilir kılma yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Ancak bu adımların büyük ölçüde İngilizce odaklı kaldığı, platformun kurucusu ve yöneticisi Wikimedia Vakfı tarafından da kabul edilmişe benziyor. Vakıf, bu durumu değiştirmek için Google’ın yapay zekâ odaklı çeviri yeteneklerinden yararlanmaya hazırlanıyor. Wikipedia Google Çeviri üzerinden makalelerin daha fazla dile yayılmasını sağlayacak.

Bu doğrultuda Google Çeviri, herhangi bir ücret alınmadan Wikipedia’nın kendi içindeki çeviri aracına eklenecek. Böylelikle Wikipedia’da açık kaynaklı çeviri aracı Apertium’un yanında ikinci bir seçenek daha sunulmuş olacak. Apertium, bugüne kadar 400 bin Wikipedia makalesinin başka dillere çevrilmesinde kullanılmıştı. Hem Google Çeviri hem de Apertium, ilk çeviri işlemini yapacak ve ardından yapılan çeviri kontrollerin sağlanması için gerçek editörler tarafından denetlenecek.

Wikipedia editörleri bir süredir Google Çeviri gibi alternatif çeviri araçlarına ulaşmaya yönelik isteklerini dillendiriyordu. Google Çeviri, yapay zekâ teknolojisinin de katkısıyla dünyanın en yetenekli çeviri araçları arasında bulunuyor. Servisin Apertium’dan 15 dil fazla desteklemesi de öne çıkan bir diğer nokta oluyor.

Söz konusu diller arasında Zulu, Hausa ve Kurmanci gibi diller bulunuyor. Bu diller dünya sahnesinde pek bilinmeseler de, hatırı sayılır sayıda insan tarafından konuşuluyor. Örneğin, Zulu dünya genelinde 12 milyon kişi tarafından konuşulsa da, Wikipedia’da bu dilde yazılan makale sayısı sadece 1000 civarında.

Wikipedia Google Çeviri entegrasyonuyla ilgili olarak bazı editörlerinin endişelerini yanıtlama konusunda da fazla zaman kaybetmedi. Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Google ile hiçbir şekilde kişisel veri paylaşımının yapılmayacağı ve çevrilen makalelerin de Creative Commons lisansı altında ücretsiz olmaya devam edeceğini ifade etti. Buna ek olarak, anlaşma çerçevesinde siteye hiçbir şekilde Google logosu eklenmeyeceği ve 1 yılın sonunda anlaşmanın yeniden değerlendirileceği de vurgulandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER