Teknoloji

WhatsApp’tan yalan haber ve yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yeni önlem

whatsapp hd video

WhatsApp günümüzün en önemli iletişim kanallarından biri olsa da, yalan haber ve yanlış bilgilerin yayılmasındaki en etkili araç niteliğini taşıyor. Tüm dünyanın küresel koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bu dönemde yalan haber ve yanlış bilgilerin tahribatı normalden çok daha fazla olabiliyor.

Bu durumu engellemek için harekete geçen WhatsApp, kullanıcıların tek bir dokunuşla başka kişilere mesaj iletebilmesi (forwarding) özelliğine kısıtlama getirdi. “Sıklıkla iletilen mesajlar” üzerine uygulanacak bu kısıtlama ile kullanıcılar bu mesajları her seferinde sadece tek bir sohbete gönderebilecek. Söz konusu kısıtlama, kullanıcıların veya yakın çevrelerinin oluşturduğu mesajları kapsamayacak.

WhatsApp, geçtiğimiz yıl bir mesajın birden çok kez iletildiğini göstermek için “çift ok” ikonunu kullanmaya başlamıştı. Şirket, böylelikle bir mesajın farklı sohbetler arasında dolaşımda olduğunu anlamayı mümkün kılmıştı.

WhatsApp’tan yapılan açıklamada, her ay otomatik veya çok sayıda mesaj göndermeye çalışan iki milyon hesabın cezalandırıldığı belirtildi. 2018’in ortasında bir mesajın aynı anda sadece beş sohbete iletilebilmesi şeklinde bir kısıtlama getiren WhatsApp, böylelikle iletilen mesajların yüzde 25 oranında azalmasını sağlamıştı.

WhatsApp yeni önlemini duyurduğu açıklamasında, sohbetler arasında mesaj iletimi yapmanın kötü bir şey olmadığının altını çizdi. Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Pek çok kullanıcının yararlı bilgiler ilettiğinin farkındayız. Komik videolar, görseller, anlamlı bulunan dualar da bu yolla paylaşılıyor. Son haftalarda insanlar, cephenin en önünde çalışan sağlık emekçilerine destek için de WhatsApp üzerinden organize oluyor. Ancak bu süreçte insanları kaygılandırabilecek ve yanlış bilgilerin yayılmasına sebep olabilecek mesajların iletiminde de bir artış tespit ettik. WhatsApp’ı kişisel sohbetlerin yürütüldüğü bir platform olarak tutabilmek için söz konusu mesajların yayılımını yavaşlatmak gerekiyor.

WhatsApp yalan haber yayılmasını engellemek için başka bir hazırlık daha yapıyor. Şirket, sıklıkla sohbetler arasında iletilen mesajlar konusunda kullanıcıların daha iyi bilgilendirilmesine yardımcı olmak adına yeni bir sürüm hazırlıyor. Bu sürümle birlikte kullanıcılar ilgili mesajlar için kolaylıkla web üzerinde arama yapabilecek.

İLGİLİ HABERLER