Teknoloji

WhatsApp iletilen mesajlara sınır getiriyor

whatsapp android

WhatsApp yalan haber ile mücadele için Hindistan’da bir süredir uyguladığı bir önlemi dünya geneline yaymaya hazırlanıyor. Bundan böyle WhatsApp kullanıcıları, bir mesajı en fazla beş kişi ya da gruba aynı anda iletebilecek. Şirket bu yeni yaklaşımıyla platformunun yalan haberlerin yayılması için kullanılmasına engel olmayı amaçlıyor.

WhatsApp’ın yeni yaklaşımını şirketin siyasa ve iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Victoria Grand, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen bir etkinlikte duyurdu. Haberleşme servisi, bu kısıtlamayı ilk olarak yalan haberlerin ciddi bir sıkıntıya yol açtığı Hindistan’da hayata geçirmişti. WhatsApp üzerinden yayılan bir yalan haber yüzünden çıkan olaylarda can kaybının yaşanması üzerine şirket, Hindistan’da bir mesajın aynı anda iletilebildiği kişi ve grup sayısını beş ile sınırlamıştı. Aynı dönemde bu sayı dünya genelinde de 20’ye çekilmişti.

WhatsApp, geçtiğimiz temmuz ayında konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında iletilen mesajlara getirilen sınırın “WhatsApp’ı tasarlandığı gibi özel bir mesajlaşma uygulaması olarak tutmak” amacıyla hayata geçirildiği belirtilmişti. WhatsApp iletilen mesajları gösterirken üstüne “iletildi” ibaresi eklese de, pek çok kişi bunun yeteri kadar ayırt edici olmayan bir çözüm olduğunu savunuyor.

WhatsApp yalan haber yayılımı konusunda sahibi Facebook kadar olmasa da, ciddi şekilde eleştiriliyor. Platform üzerinden yayılan yalan haberlerin geçtiğimiz yıl Brezilya’da yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarında da etkili olduğu iddia ediliyor. Bu yöndeki iddialar, beş kişi veya grupluk iletilen mesaj sınırlamasının genele yayılmasında etkili olmuşa benziyor

İLGİLİ HABERLER