Teknoloji

WhatsApp planladığı gizlilik sözleşmesi değişikliğinden vazgeçmeyecek

whatsapp gizlilik sözleşmesi değişikliği

Facebook, en azından eli yasalarca zorlanana kadar, bir kavgadan geri adım atan veya tartışmalı değişiklikler yapan bir şirket değildir. Tekelci olduğu iddia edilen iş uygulamaları hakkında soruşturmalar ve davalarla karşı karşıya kalsa bile, sahip olduğu her şeye pratik olarak damgasını vuran, popüler olmayan eylemlerle yolunda ilerlemeye devam ediyor. Örneğin, Oculus Quest’in yeni çoklu kullanıcı desteği hâlâ Facebook hesaplarına bağlı ve şimdi de WhatsApp gizlilik sözleşmesini Facebook’u tercih edecek şekilde yenileme yolculuğuna devam ediyor.

WhatsApp, gizlilik politikasında kısaca, kullanıcıların Facebook’un bazı kullanıcı bilgilerine erişmesine izin vermesine gerektiren değişiklikleri açıkladığında yıla büyük bir tepkiyle başladı. Gizlilik söz konusuyken Facebook’un geçmiş performansı göz önüne alındığında, kullanıcılar doğal olarak büyük tepki gösterdi. Ve kullanıcılar BiP, Telegram ve Signal gibi benzerlerine hızla geçmeye başladı. Değişikliğin üstesinden gelmenin bir yolu yoktu. Kullanıcılar ya bunu kabul etmek zorunda kalacak ya da hizmeti kullanmayı tamamen reddecekti.

En sonunda WhatsApp, bu ayın başlarında yürürlüğe girmesi planlanan bu değişikliği ertelemeye karar verdi. Ancak bu, fikrini değiştireceği anlamına gelmiyordu ve en son blog yazısı da bunu doğruluyor. Değişiklikler daha önce duyurulduğu şekilde 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Şirket önümüzdeki haftalarda kullanıcılara bu değişiklikleri nazikçe hatırlatacak ve onları kaçınılmaz olana hazırlayacak.

Popüler mesajlaşma hizmeti, kullanıcılara sohbetlerin uçtan-uca şifreli olduğunu hatırlatan, yani WhatsApp’ın mesajları dinleyemeyeceğini veya okuyamayacağını hatırlatacak çeşitli görselleri durum bölümünde görüntülemeye başladı. Ancak bunlar, Facebook’u içeren gizlilik politikası değişikliği hakkında hiçbir şeyden bahsetmiyor ve kullanıcıları daha fazlasını öğrenmek için ilgili açıklamayı okumaya davet ediyor. Muhtemelen kullanıcılar bunları görmezden gelecektir.

Ayrıca WhatsApp hoşnut olmayan kullanıcıları için hızlı bir çıkış yolu sunan rakiplerine gönderme yapma fırsatını da kaçırmadı. Rakip servislerden bazılarının kendisi gibi uçtan uca şifreleme sunmadığını, bazılarının sunmasına rağmen bunun en azından varsayılan olarak olmadığını belirtiyor. Ayrıca bu, WhatsApp ve Facebook’a bazı veriler vermek anlamına gelse bile, kullanıcıların yalnızca güvenli değil, aynı zamanda güvenilir bir hizmet istediğine inandığını açıklıyor.

Bu arada WhatsApp’ın 15 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi planlanan gizlilik politikası değişikliklerinin Türkiye’de geçerli olmasıyla ilgili olarak Rekabet Kurumu hafta başında bir karar aldı. Kurum, yaptığı inceleme sonucunda WhatsApp’ın gizlilik politikası değişikliğiyle ilgili ihtiyati tedbir kararı oldu. Bu durum pratikte, söz konusu değişikliklerin Türkiye’deki kullanıcılar için en azından hukuki süreç boyunca geçerli olmayacağı anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER