Teknoloji

WhatsApp’ın kapıları diğer mesajlaşma uygulamalarına açılabilir

whatsapp web

WhatsApp‘ın en yeni beta sürümünde “Üçüncü taraf sohbetler” adını taşıyan yeni bir ekran bulunuyor. Bu özellik servisin kapılarının diğer mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışmasını mümkün kılabilir. Sayfa boş olsa da, bu sayfanın varlığı şirketin Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası (DMCA) uyumluluk için hazırlık yaptığını gösteriyor.

Avrupa Birliği geçtiğimiz temmuz ayında 7.5 milyar dolardan fazla gelir açıklayan Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft ve Samsung’un yeni dijital pazar yasasına uyması gerektiğini açıklamıştı. Yasanın en önemli noktalarından birisi de büyük şirketlerin kendi servislerini kayırmasının önüne geçmesi ve üçüncü taraf uygulamalarla uyumluluğu zorunlu kılması. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz hafta da Meta’nın mesajlaşma uygulamalarının yasanın kapsamında olduğunu açıklamıştı.

Bu da WhatsApp’ın 2024’ün mart ayı itibarıyla Signal ve Telegram gibi üçüncü taraf uygulamalarıyla birlikte çalışabilmesinin gerektiği anlamına geliyor. Böylelikle kullanıcılar farklı servisleri tercih eden arkadaşlarına bile WhatsApp üzerinden erişebileceği anlamına geliyor. Ancak kullanıcılara bu özelliğin dışında kalma imkanı da sunuluyor.

WhatsApp uçtan uca şifrelemeden vazgeçmeyecek

Servisler arası mesajlaşma deneyiminde ne gibi özelliklerin sunulacağı şu an için belirsizliğini koruyor. Uçtan uca şifreleme desteğinde ise bir değişiklik olması beklenmiyor.

Apple’ın iMessage’ı henüz Dijital Pazarlar Yasası kapsamında adı geçen 22 servisten biri değil. Dolayısıyla Google’ın iMessage’da RCS desteği rüyası hemen gerçekleşmeyebilir. Ancak App Store’un bundan etkileneceği biliniyor. Apple’ın iOS 17 ile üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve yan yollarla uygulama yüklemeye izin vermesi bekleniyor. Microsoft ve Epic Games’in kendi uygulama mağazalarını da iOS’e getireceği konuşuluyor. Apple’ın 12 Eylül’deki iPhone 15 etkinliğinde bu konu hakkında yeni bilgiler paylaşması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER