Teknoloji

WhatsApp evrenine yeni bir yıldız: ‘Kanallar’ geliyor

whatsapp hd video

WhatsApp, sohbet aleminin yıldızı, kullanıcılarına taptaze bir özellik sunmaya hazırlanıyor: “Kanallar”. Bu yenilik, konuşma odaklı değil, birinden çok kişiye yayın yapmayı hedefleyen bir yapıyı sahneye sürüyor. Sahipliğini Meta’nın elinde tuttuğu bu uygulama, “Kanallar”ı “önemsediklerinizi özel bir şekilde takip etmenin yeni yolu” olarak tanımlıyor ve bu yeni özellikle yerel haberlerden spor güncellemelerine kadar bir dizi kullanım senaryosu sunuyor.

Kanalların aslında ne olduğunu merak mı ediyorsunuz? İşte size bir ipucu: Twitter akışınızı, karmaşık metrikler ve aşırı hâle gelmiş yanıtlardan arındırılmış hali olarak düşünebilirsiniz. WhatsApp, en önemli güncellemelerini paylaşmak için yeni ve Twitter dışında bir platform arayan hükümetler, ulaşım kurumları, markalar ve daha pek çok kuruluşun gözünden kaçmayan bu ihtimamı gözlemliyor ve “Kanallar”ı tam da bu boşluğu doldurabilecek bir çözüm olarak görüyor.

Aynı zamanda bir içerik oluşturucu aracı olarak da işlev gören “Kanallar”, WhatsApp’ın lansman blog yazısına göre, kitlelere “metin, fotoğraf, video, çıkartma ve anket” gönderme imkanı sunuyor. Şirketin kanallara ödeme ve diğer para kazanma hizmetleri eklemeyi planladığı biliniyor. WhatsApp’ta kanalları aratarak veya yeni oluşturulan bir dizinde göz atarak bulabilir ve en son güncellemeleri uygulamanın Durum bölümünde görebilirsiniz.

WhatsApp, kanal yöneticilerinin bilgilerinin paylaşılmadığı ve uygulamanın bir kanalın geçmişini yalnızca 30 gün boyunca sakladığı için gizliliğin bu deneyimin kilit bir parçası olduğunu söylüyor. Yöneticiler ekran görüntüsünü ve iletileri engelleyerek kanalda olanların kanalda kalmasını sağlayabilir. Ancak “Kanallar” uçtan uca şifrelenmiş değil; daha çok işletmelerle olan mesajlarınız gibi ele alınıyorlar, ki bunlar da tamamen özel değil. Ancak WhatsApp, bazı kanalları zamanla şifreleme yolları üzerinde düşündüğünü belirtiyor.

WhatsApp’ın hızla sadece bir mesajlaşma uygulaması olmaktan öteye geçtiğini söylemek mümkün. Son birkaç ayda şirket, tek bir hesabın birden fazla telefonda kullanılabilmesini sağladı; bir özel bülten aracı ve yeni bir kullanıcı adları sistemi üzerinde çalıştı; anketler ve alışveriş dahil bir dizi Facebook benzeri özellik ekledi; Durum sistemini yeniden tasarladı; grup sohbetlerini geliştirdi ve daha pek çok şey. “Kanallar”, WhatsApp’ın mesajlaşmaya sosyal medya deneyimi getirmeye çalıştığı son yoldur.

“Kanallar” özelliği, küçük bir grupla başlangıç yapacak gibi görünüyor. Şirket, “Kanallar”ı ilk olarak “lider global organizasyonlar ve Kolombiya ve Singapur’daki seçkin kuruluşlar” ile başlatmayı planlıyor ve özelliği ilk aşamada yalnızca bu iki ülkede sunacak. Önümüzdeki aylarda daha çok ülkede kullanılabilir hale gelecek ve daha fazla kullanıcıya kanal oluşturma imkanı sunacak.

WhatsApp, hâlâ bir mesajlaşma uygulaması olarak ön plana çıksa da, milyarlarca insanın arkadaşları ve sevdikleriyle sohbet etmek için kullanıyor; büyümeyi, daha çok para kazanmayı ve olmak istediği her şeyi kapsayan süper uygulama olmayı hedeflerken, çok daha fazlası olmanın yollarını bulmaya çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER