Teknoloji

WhatsApp’tan yanlış bilgiyle mücadele için yeni özellik

whatsapp arama

WhatsApp, kullanıcıların viral mesajlarda paylaşılan bilgilerin doğruluğunu hızla ölçmesini sağlamak adına arama özelliğini test etmeye başladı. Bugünden itibaren beş veya daha fazla kişinin bulunduğu bir zincir üzerinden iletilen mesajların yanında bir büyüteç ikonu görünecek. Bu ikona dokunulduğunda mesajın içeriği konusuda internette arama yapılacak. Bu sayede mesajda bulunması muhtemel komplo teorilerinin ve yanlış bilgilerin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

WhatsApp tarafından özelliğin duyurusu için paylaşılan ekran görüntüsünde viral mesaj örneği olarak “Taze kaynatılmış sarımsak suyu içmek COVID-19’u tedavi ediyor” mesajı gösteriliyor. Yapılan web aramasında ise üç bilgi doğrulama sitesinin bunun yanlış olduğunu gösteren paylaşımları görülüyor. WhatsApp’ta yanlış tıbbi bilgilerinin yayılmasının sıkıntıya yol açtığına dair haberler, koronavirüs salgınının küresel bir krize dönüştüğü günlerde ortaya çıkmıştı.

WhatsApp’ın uçtan uca şifrelenmiş yapısı, Facebook’un yanlış bilgiyle mücadelesini zorlaştırıyor. Servisteki mesajların içeriğini göremeyen şirket, bu nedenle anında uyarıda bulunamıyor. Yeni sunulan arama özelliği, kullanıcıları bilgi doğrulama işlemini gerçekleştirme konusunda teşvik ediyor. Yapılan açıklamada, kullanıcıların arama gerçekleştirmeyi tercih ettiği mesajların şirket tarafından görülmeden doğrudan internet tarayıcısına aktarıldığı belirtiliyor.

Bu özellik, WhatsApp’ın yanlış bilgilerin yayılmasını engelleme konusunda aldığı en güncel önlem olma niteliğini taşıyor. Servis, geçtiğimiz ay viral mesajların iletilmesine sınırlama getirmiş ve aynı anda sadece bir kişi veya gruba mesaj iletilebilmesine izin vermeye başlamıştı. WhatsApp böylelikle viral mesajların yayılmasının yüzde 70 oranında azalttığını açıklasa da, bu mesajların ne kadarının yanlış bilgi içerdiği belirsizliğini koruyor.

WhatsApp yeni arama özelliğini iOS, Android ve web üzerinde test ediyor. Şu an için ABD, İngiltere, Brezilya, İrlanda, İspanya, İtalya ve Meksika’daki kullanıcılar bu teste katılabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER