Teknoloji

Waze sürücüleri gittikleri yollarda trafik kazası geçmişleriyle uyarıyor

waze trafik kazası geçmişi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Waze, topluluk tarafından yönlendirilen canlı trafik olay bilgileri nedeniyle birçok kişi için tercih edilen navigasyon uygulamalarından biridir. Peki ya bu uygulama sizi bir kilitlenmenin olası olabileceği konusunda uyarsaydı, nasıl olurdu? İsrailli teknoloji haber sitesi Geektime tarafından bildirildiği üzere, Google’a ait uygulamanın yeni bir beta sürümü, Waze topluluk verilerine dayalı olarak, istatistiksel olarak yüksek kaza olaylarına sahip yollar hakkında kullanıcıları uyarabilir.

Waze’in bu yeni beta sürümünü kullanırken, yüksek riskli olduğu düşünülen yakındaki yollar haritada kırmızı renkle gösterilir. Bununla birlikte Geektime, uygulamanın bunu kullanıcının sıklıkla seyahat ettiği yollar için yapmayabileceğine işaret ediyor. Ayrıca bu özellik, belki de önlemin kaygıya dönüşmesini engellemek amacıyla, sürücünün etrafındaki tehlikeli yollarla ilgili yalnızca bir açılır pencere bildirimi gönderiyor.

Eğer bu özelliğin sunulduğu bir ülkedeyseniz ve beta sürümüne erişiminiz varsa, “bazı yollarda sürücülerden ve rotanızdan gelen raporları kullanarak oluşturulan ‘Kaza geçmişi’ uyarıları görebilirsiniz” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz ifade içeren bir açılır pencere görebilirsiniz. Özellik yalnızca beta aşamasında olsa da, yakında genel kullanıma sunulması muhtemel görünüyor. Ancak bu özellik Waze içinde kullanıma sunulmasından sonra, yolların kırmızıya boyanmasını tercih etmezseniz, uygulamanın uyarılar için belirlenmiş ayarlar bölümünün altında bulunan bir düğmeyle bunu kapatabilirsiniz.

waze trafik kazası geçmişi

Bu yenilik, Waze’in Google Haritalar’ı yöneten bir gruba dahil edilmesinden beri çıkan ilk yeni özelliklerden biridir. Google, bu ayın başlarında birleşmeyi duyurmuştu. Waze’in halkla ilişkiler başkanı Caroline Bourdeau The Verge sitesine verdiği demeçte, Google Geo çatısı altında “ekiplerin daha fazla teknik iş birliğinden yararlanacağını” söyledi. Değişiklik, Waze CEO’su Neha Parikh’in ayrılması ve Google’ın şirket genelinde maliyetleri düşürmeye çalışmasıyla aynı zamana denk gelmişti. Waze artık Google Haritalar ile daha yakın paylaşımda bulunduğuna göre, daha fazla ortak kullanıcı verisi işlenebilir ve gelecekte bunlar yeni özelliklere kapı açabilir.

İLGİLİ HABERLER