Manşetler

watchOS 7 Ön İnceleme [Video]

watchos 7 ön inceleme

Sonbaharda dağıtıma çıkacak watchOS 7 de WWDC 2020’de ön tanıtımı yapılan Apple işletim sistemlerinden bir tanesi oldu. Apple Watch Series 3, Series 4 ve Series 5 akıllı saatlere bu güncelleme gelecek. Tabii ki, bazı özelliklerin varlığı modelden modele farklılık gösterebilir. Ancak beta sürümünü yükleyip hızlı bir bakış attığımız Apple Watch Series 5, watchOS 7 yenilikleri açısından en şanslı mevcut model olacaktır. watchOS 7 ön inceleme videosunda gelen başlıca yeniliklere hızlı bir bakış atıyoruz.

Saat kadranları ile ilgili yenilikler

watchOS 7’de yeni saat kadran türlerinden daha çok mevcut kadranlara gelen genişletmeleri daha fazla şekilde görüyoruz. Örneğin X-Large adlı mevcut kadrana bir adet komplikasyon eklemek ve saatin yanında en çok ihtiyacını duyacağınız bilgiyi de bir bakışta ekranda görmek mümkün oluyor. Kaligraf Pro adlı saat kadranı ise takimetre ile mesafe ve hız ölçümü konusunda yardımcı olacaktır. Bir uygulamanın sunduğu saat komplikasyonu seçeneği de genişliyor. İster iPhone’daki Watch uygulamasından ister Apple Watch’un ekranından bir uygulamanın sunduğu farklı komplikasyon seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Bir de saat kadranı paylaşma özelliği var. Sahip olduğunu bir kadranı arkadaşınızla paylaşabilir veya sevdiğinize sadece onun için özel olarak hazırladığınız bir kadranı gönderebilirsiniz. App Store içinde de çeşitli uygulamaların sundukları kadranları göreceğiz. Benzer şekilde, web siteleri üzerinden de saat kadranı dağıtımına tanık olacağız.

Sağlık ve egzersiz alanındaki yenilikler

Uyku takibi uzun zamandır beklenen bir Apple Watch özelliğiydi ve en sonunda watchOS 7 ile birlikte geliyor. Bu özellik için Uyku adında bir uygulama eklenmiş. Bu uygulamayı ilk kez açtığınızda kurulum yapmanız gerekiyor. Hafta içi, hafta sonu ya da belirlediğiniz günler için hedeflenen uyku süresini girmeniz, yatma ve kalkma saatlerini belirlemeniz gerekiyor. Birden fazla uyku planını aynı anda ekleyebilirsiniz. Daha sonra Rahatsız Etme ve Rahatlama olarak adlandırılan, uyku öncesi dikkat dağıtıcı unsurları ortamdan uzaklaştırmayı sağlayan araçların etkinleştirilmesini de gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonrasında Apple Watch’u uyurken de bileğinizde takılı şekilde muhafaza etmeniz gerekiyor. Eğer Apple Watch’unuzu gece yatarken şarj etmek gibi bir alışkanlığınız varsa, uyku takibini kullanmak için bundan vazgeçmeniz gerekecek.

WWDC 2020 yayınındaki dikkat çekici watchOS 7 yeniliklerinden bir tanesi de el yıkama sayacı oldu. Yeni koronavirüse karşı korumak için elleri en az 20 saniye boyunca sabunlamanın çok önemli olduğu söyleniyor. Apple Watch ile en az 20 saniyelik süreyi tutturduğunuzdan emin olabilirsiniz. Bu özellik en başta kapalı geliyor, Ayarlar içinden açmanız gerekiyor. Daha sonra ellerinizi sabunla yıkarken saatteki mikrofon ve hareket sensörü yardımıyla ellerinizi yıkadığınız anlaşılacak ve Apple Watch 20’den geri saymaya başlayacak. Eğer elleriniz hareket etmezse, sayaç duruyor. Sabunlamaya devam eder etmez sayaç yeniden çalışmaya başlıyor. Kullanışlı bir özellik, ancak eğer elde bulaşık yıkamaya girişirseniz, Apple Watch bunu da bir el yıkama aktivitesi sanacak ve yirmiden geri saymaya başlayacaktır.

Aktivite uygulamasına ise birkaç yeni egzersiz türü ekleniyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı Dans. Bundan böyle dans ederken de yaktığınız kalori miktarını kayıt altına alabileceksiniz. Tahmin ediyoruz ki, Apple Watch’un hareketi otomatik olarak algılayıp antrenman başlatma özelliği dans için de çalışacaktır.

watchOS 7 ne zaman yayınlanacak ve hangi cihazlara gelecek?

Yukarıda dile getirdiğimiz dikkate değer yeniliklerin dışında Siri tarafında da çeşitli yenilikler var. Tıpkı iOS 14’te olduğu gibi erkek Siri sesi saate de geliyor. Kullanıcı arayüzünde de ufak tefek değişiklikler yapılmış. Çeviri özelliği de var, ancak Türkçe desteği olmadığı için en azından şu an için pek işe yaramayacaktır.

watchOS 7 sonbaharda yayınlanacak. Muhtemelen eylül ayında dağıtıma sunulacaktır. O zaman bu videoda bahsettiklerimizden daha kapsamlı bir inceleme yayınlayacağız. watchOS 7’yi Apple Watch Series 3, Series 4 ve Series 5 modelleri alacak. Eylül ayında tanıtılmasını beklediğimiz Apple Watch Series 6 da watchOS 7 ile yüklü olarak gelecektir.

İLGİLİ HABERLER