Ulaşım

Volkswagen yeni elektrikli otomobili ID 4’ün üretimine başladı

Volkswagen id 4

Volkswagen ID 4 adını taşıyan ilk elektrikli SUV’sinin üretiminin Almanya’nın Saksonya eyaletinde başladığını açıkladı. Daha önce ID Crozz olarak bilinen ID 4, Volkswagen’in elektrikli ID serisinin ikinci üyesi. Elektrikli otomobil ABD, Çin ve Avrupa’da satılacak. Serinin ilk üyesi olan ID 3 ise Avrupa dışına çıkmayacak.

ID 4’ün ön üretimi Volkswagen’in Çin’deki Anting fabrikasında başlamıştı. Şirket, ABD’nin Chattanooga şehrindeki fabrikasında ise 2022’den itibaren ID 4 üretecek. Volkswagen yeni otomobili için eylül ayının sonunda sanal bir tanıtım etkinliği düzenleyecek. Ancak aracın fotoğrafları, Çin Bilgi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki belgeler aracılığıyla sızmıştı.

ID 4’ün tam şarjla yaklaşık 500 kilometre mesafe katedebilmesi bekleniyor. Otomobilin temelinde diğer ID serisi araçlarıyla aynı elektrikli otomobil platformu bulunuyor. Hem dört çekişli hem de arkadan çekişli versiyonları hazırlanan otomobilin ilk olarak dört çekişli versiyonu yollara çıkacak. Pilin alt gövdenin tam ortasına yerleştirilmesi, yer çekimi merkezini biraz daha aşağıya taşıyor ve böylelikle sürüş dinamikleri optimize ediliyor. Dijital kokpitte ise dokunmatik ekranlardan ve sesle kontrol özelliğinden yararlanılıyor.

Volkswagen’in ID 4 için ID 3’e kıyasla daha sorunsuz bir çıkış süreci yaşamayı istediği söylenebilir. ID 3’ün çıkışı yazılımsal sorunlar nedeniyle gölgelenmiş ve bu nedenle teslimatlarda gecikme yaşanmıştı. Herbert Diss’in Volkswagen CEO’luğundan ayrılmasının birinci sebebinin de bu olduğu ifade edilmişti.

Volkswagen’in ID elektrikli otomobil serisinde ID Roomz olarak anılan daha büyük bir SUV, ID Buggy olarak anılan küçük bir araç ve şirketin ikonik minibüsünün yenilenmiş versiyonu olan ID Buzz bulunuyor. Volkswagen ID 4 ve ID serisinin diğer otomobillerinin merkezinde şirketin MEB adını taşıyan elektrikli taşıt platformu bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER