Bilim

Verily EKG çekebilen akıllı saatin testi için vizeyi aldı

verily study ekg

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, sağlık alanındaki girişimlerini Verily bünyesinde yürütüyor. Verily EKG çekme yeteneğine sahip Study isimli akıllı saatin testi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) gerekli onayı aldı. 2017’nin nisan ayında duyurulan ve son kullanıcıya yönelik bir ürün olmayan Study, Verily’nin giyilebilir ürünlerle sağlık verisi toplama çalışmaları için bir tür temel platform niteliği taşıyor.

Verily Study’yi duyurduğunda akıllı saatin EKG çekebilme yeteneğine sahip olduğunu belirtmişti. Ancak saatin testi için gerekli FDA izni şimdiye kadar alınamamıştı. Bu izin ilginç bir şekilde ABD’de federal hükümetin kapalı olduğu dönemde verildi.

Apple geçtiğimiz eylül ayında duyurduğu Apple Watch Series 4’te EKG çekme özelliğine yer verdiğinde bu özellik, yeni Apple Watch’u rakiplerinden ayıracak bir nitelik olarak öne çıkmıştı. Ancak aradan geçen dönemde EKG çekebilmek, akıllı saatler için standart bir özelliğe dönüşmeye başlamış durumda. Withings Move gibi saatler de kullanıcı isteği doğrultusunda EKG çekme yeteneğine sahip.

Verily Study duyurulduğunda Wear OS yüklü bazı akıllı saatlere kıyasla daha etkileyici bir ürün profili çizmişti. Özellikle e-ink ekranın varlığı ve daha uzun pil ömrü vaadi, Study’nin dikkat çekmesini sağlamıştı. Buna rağmen, Study sadece Verily’nin Baseline ve Aurora gibi projelerinde kullanılmıştı.

Verily Study, EKG çekerken Apple Watch Series 4 ile aynı yöntemi kullanıyor. Buna rağmen, Study’ye erişebilmek için bir doktor reçetesine sahip olmak gerekiyor. Verily EKG özelliğinin tek kanallı ritimlerin kaydedilmesi, saklanması, transfer edilmesi ve gösterilmesi için kullanıldığını ve sağlık profesyonellerine, yetişkin hastalara, kalp hastalarına ve sağlığı konusunda hassas kişilere yönelik olduğunun altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER