Teknoloji

Uganda sosyal medya kullanımına vergi getiriyor

sosyal medya düzenlemesi google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ugandaUganda parlamentosu son derece ilginç bir karara imza atarak “sosyal medya vergisi” olarak anılan yasayı onayladı. Söz konusu yasa çerçevesinde ülkede Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi platform ve uygulamaları kullanan herkesten günlük 200 Uganda şilini (23 kuruş) vergi alınacak. Trading Economics’in 2016 verilerine göre, ülkede kişi başına aylık gelir 666 dolar seviyesinde. Dolayısıyla belirlenen vergi miktarını görmezden gelmek çok kolay değil.

Ülkenin cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, yasa teklifinin en ateşli destekçilerinden biri durumunda. BBC News’te yer alan habere göre, Museveni sosyal medyanın dedikoduyu teşvik ettiğine inanıyor. Parlamento tarafından onaylanan yasa 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek. Ancak yasa çerçevesinde yurttaşların nasıl takip edileceği ve vergilerin nasıl toplanacağı henüz bilinmiyor.

Uganda’nın sosyal medya regülasyonu konusunda tuhaf bir yöntem seçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak Museveni’nin geçmişini düşününce bu yöntem kulağa o kadar şaşırtıcı gelmiyor. Cumhurbaşkanı, 2016’da gerçekleştirilen seçimler öncesinde de ülkede tüm sosyal medya uygulamalarına ve platformlara erişimi engellemişti.

Uganda sosyal medya kullanımını kısıtlama konusunda yakın zamanlarda ilginç kararlar alan tek ülke değil. Papua Yeni Gine de kısa süre önce Facebook’un toplum üzerindeki etkilerinin ölçülmesi amacıyla sosyal ağa erişimin bir ay süreyle yasaklanacağını duyurmuştu. Papua Yeni Gine yönetiminin gözlem yapmak için neden böyle bir önleme ihtiyaç duyduğu tam olarak anlaşılamasa da, devletlerin vatandaşlarının sosyal medya kullanımını kısıtlama konusunda istekli olduğu açıkça görülüyor.

İLGİLİ HABERLER