Teknoloji

Twitter yola küçük ancak istikrarlı adımlarla devam ediyor

elon musk twitter

Twitter, 2019’un ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Rapordaki rakamlar, mikro blog servisinin doğal sınırlarına ulaştığını düşünenleri destekliyor. Geride kalan üç aylık dönemde sadece 5 milyon yeni kullanıcı kazanan şirket, çeyreği 37 milyon dolar net kârla tamamladı. Bu sayılar çok yüksek olmasa da, Twitter’ın kârlı bir şekilde dengeye yerleştiğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Twitter günlük kullanıcı sayısını platformunu kullanan insanlara bakarak hesaplamıyor. Şirket, hesaplamayı reklam satabildiği kullanıcılar üzerinden yapıyor. Bu gruptaki kullanıcıların sayısı, 134 milyondan 139 milyona yükseldi. Bu kullanıcıların 29 milyonu ABD’de bulunuyor.

Twitter’ın reklam satabildiği kullanıcılarının sayısı 2018’in başında 120 milyon seviyesindeydi. 2019’un ikinci çeyreği biterken bu sayı 139 milyona yükseldi. Kısacası Twitter’ın kullanıcı sayısı 15 ayda 19 milyon arttı. Snapchat’in sadece son üç ayda 13 milyon aktif kullanıcı kazanması, Twitter’ın performansı hakkında soru işaretleri uyandırıyor. Ancak Snapchat’in mevsimsel bir durgunluğu geride bıraktığını belirtmek gerekiyor.

Twitter, daha önce açıkladığı gibi, aylık aktif kullanıcı sayılarını paylaşmayı bıraktı. 2015’in ortasında 310 milyon olan aylık kullanıcı sayısını sadece 330 milyon seviyesine çıkarabilen mikro blog servisi, bu kullancıların hatırı sayılır kısmını da dolandırıcı ve bot hesap temizliklerinde kaybetmişti.

İşin finans tarafına bakıldığında ise Twitter’ın operasyon gelirinin 94 milyon dolardan 76 milyon dolara indiği görülüyor. Toplam geliri 841 milyon dolar olan şirket, çeyreği 37 milyon dolar kâr ile tamamladı. Söz konusu meblağ büyük olmasa da, Twitter açısından sağlıklı bir çizginin tutturulduğunu gösteriyor.

ABD, Twitter’a en çok para kazandıran ülke olma unvanını koruyor. Mikro blog servisi, bir önceki çeyrekte ABD’de 379 milyon dolar gelir elde etti. ABD’yi takip eden Japonya ise Twitter’ın gelirlerine 133 milyon dolar katkı sağladı. Toplamda 727 milyon dolarlık reklam satışı yapan şirket, veri lisanslarından 114 milyon dolar kazandı.

Twitter’ın kullanıcı sayısını önemsiz göstermesinin temelinde platformundaki diyalogun “sağlığına” odaklanma ve kültürünün “zehrini” unutturma isteği bulunuyor. Şirket, bu yaklaşımının sonuç verdiğine inanıyor. Finans raporuna göre, “spam” ve şüpheli davranış şikayetlerinde yüzde 18’lik bir düşüş yaşandı.

Twitter yeni tasarımına güveniyor

Twitter nefret söylemine yönelik kural değişikliklerinin ve yeni tasarımın büyümesine katkı sağlayacağına inanıyor. Şirket, daha önce ünlü isimler tarafından yazılan ve nefret söylemi içeren tweetleri silmek yerine işaretleyeceğini açıklamıştı. Bu yaklaşımın Donald Trump ve tweetleri için uygulanmaması ise kafaları karıştırıyor.

Twitter, kısa vadede sükseli sonuçlar almayı beklemiyor. Şirket, küçük ancak istikrarlı kâr çizgisini korumayı öngörüyor. Üçüncü çeyrek için 45 ila 80 milyon dolar operasyon kârı bekleyen mikro blog servisi, toplam gelirin 875 milyon dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABERLER