Teknoloji

Apple Harita uygulaması Google’a karşı yeni bir koz kullanabilir

apple harita

Apple Harita uygulaması, ilk günden bu yana en büyük rakibi Google Haritalar’ın popülaritesini yakalamak için çalışıyor. Bu çalışmalarda şu ana kadar bir sonuca ulaşılamasa da, Cupertino merkezli şirket son birkaç aydır bu durumu değiştirmek için daha yoğun bir çaba sarfediyor. Yeni bir patent başvurusu, Apple’ın hedefine ulaşmak için yükselen bir teknolojiden yararlanabileceğini gösteriyor.

Apple’ın artırılmış gerçekliğe ciddi bir yatırım yaptığı biliniyor. Cult of Mac sitesinde yayınlanan bir haber, Apple’ın artırılmış gerçeklikten harita uygulamasında da yararlanabileceğini gösteriyor. Şirketin “Artırılmış Gerçeklik ile Navigasyon” adını taşıyan patenti, Apple Harita uygulamasında yapılabilecek değişiklikler konusunda ipucu veriyor.

Patent dosyasına göre; Apple, artırılmış gerçekliği kullanarak rota bilgilerini yolun üstünde gösterebilmeyi amaçlıyor. Bunun için sürücünün iPhone’unun arabanın konsoluna sabitleneceği ve telefonun kamerasının da yolu görmesi gerektiği ifade ediliyor. Sürücü, yol üstünde rotanın yanı sıra sokak adı, hız sınırı gibi bilgileri de görebilecek.

Peki bu sistem işe yarar mı? Navigasyon uygulamaları genellikle öndeki yolun çizilmiş versiyonunu tepeden aşağı doğru ekrana yansıtıyor. Apple, ekran ve yol arasında denge kurmanın kimi kullanıcılar için zor olabileceğine inanıyor.

Şirketin bu düşüncesi, patent dosyasının tanım bölümünde de açık biçimde görülüyor: “Yakalanan görüntülerin üzerine bir navigasyon katmanı eklemek; kullanıcıların hangi şeritte durmaları gerektiğini, sembollere boğulmadan anlayabilmelerini mümkün kılıyor.”

Apple Harita uygulamasını artırılmış gerçeklik gözlüğüne de getirebilir

Bu özelliğin artırılmış gerçeklik gözlüklerinde kullanımı oldukça kolay. Dolayısıyla Apple’ın Harita uygulamasını, şirketin çıkaracağı söylenen artırılmış gerçeklik gözlüğünde görmek de şaşırtıcı olmayacaktır.

Tıpkı diğer patentler gibi, bu patentin de gerçekte uygulanmasının garanti olmadığını belirtmek gerekiyor. Yine de, Apple Harita uygulaması için Google’a karşı aranan kanın “artırılmış gerçeklik” olması muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER