Teknoloji

Twitter Periscope üzerinden sadece sesli canlı yayınlara izin veriyor

btk twitter

Twitter Periscope (Scope) platformunda birkaç haftadır sadece sesli canlı yayın özelliğini test ediyordu. Şirket bu özelliğin iOS kullanıcılarına ana Twitter uygulaması ve Periscope canlı yayın uygulaması üzerinden sunulmaya başlandığını açıkladı.

Uygulamayı güncelledikten sonra Twitter’ın yeni mesaj yazma ekranına gidip “Canlı” butonuna tıklattıktan sonra standart canlı yayın arayüzünü göreceksiniz. Burada yer alan mikrofon ikonuna tıklattığınızda ise sadece sesli canlı yayın özelliğini açma ve kapatma seçeneğini bulacaksınız.

Twitter bu yolla canlı yayın platformunu canlı podcast veya diğer ses odaklı içerikler için yeniden konumlandırmayı amaçlıyor. Twitter’ın Periscope ve canlı video yayını platformu son yıllarda popülerliğini kaybetmeye başladı. Çünkü canlı yayın yapma hevesi herkesin ilgisini çekebilecek anlardan veya son dakika gelişmelerinden daha çok profesyonel medya ve oyun odaklı içeriklere kaydı. Bunlar için de Facebook, Twitch veya YouTube kullanılıyor. Twitter, iki yıl kadar önce ana uygulamasına canlı yayın seçeneğini eklemişti. Ne var ki, o zamandan bu yana platformdan canlı yayın yapan fazla kullanıcı görmüyoruz.

https://twitter.com/Twitter/status/1038102709390503938

Ne var ki, Twitter hâlâ canlı yayınlarda; özellikle de spor karşılaşmaları, ödül törenleri, flaş haberler veya diğer dikkat çekici olaylarda ve etkinliklerde sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayınlarda büyük fırsat görüyor. Şirket geçtiğimiz şubat ayında son dakika gelişmeleri sırasında yerel haber yayınlarına başlayacağını söylemişti. Son olarak da canlı etkinlik bildirimlerini özelleştirerek kullanıcılara, ilgilerini çekebilecek canlı yayınlardan haberdar etme noktasında daha aktif davranmaya başlamıştı. Öte yandan zaman etiketi tabanlı bağlantı verme gibi özelliklerle de canlı yayın platformundaki paylaşımcılığı artırmaya çalışıyor.

Podcast yayınlarının giderek yayılmaya başladığı, insanların ilgisini çektiği bir ortamda Twitter’ın bundan pay kapmak istemesi gayet mantıklı görünüyor. Tabii ki, bu özelliği kullanmak isteyenler bir podcast’in tümünü Twitter veya Periscope üzerinden canlı yayınlamak istemeyebilir. Ya da büyük medya organizasyonlarının veya podcast şirketlerinin bunu kullanmaya başladığını görmeyebiliriz. Ancak sıradan Twitter veya Periscope kullanıcıları için, görüntülerini göstermek istemedikleri, ancak sesini duyurmak istedikleri zamanlarda kullanacakları yararlı bir araç olacaktır.

İLGİLİ HABERLER